CRVENI PLANET

Potpuno neočekivano: Poslušajte kako zvuči udar meteorita u Marsovu površinu

20.09.2022 u 13:59

Bionic
Reading

Snimka udara svemirske stijene u suho tlo Crvenog planeta zabilježila je zvuk koji većina ljudi zbilja nije očekivala

Ako ste se ikad pitali kako zvuči udar meteorita u isušenu površinu Marsa, odgovor je - 'blup'. NASA-ino slijetalo InSight snimilo je ovaj zvuk prošlog rujna. Radilo se o meteoritu koji je prošao u Marsovu atmosferu, rasipao se u više komada i udario o suho tlo dovoljnom snagom da ostavi trag.

Razlog zašto zvuk zvuči ovako neobično leži u brzini kojom se na Marsu kreću zvučni valovi. U određenim uvjetima, poput onima kod zemaljskih pustinja, zvukovi niže frekvencije kreću se brže od onih više frekvencije. 'Promatrač blizu udara čuo bi glasan udar 'pras', dok netko udaljen kilometrima od mjesta udara prvo bi čuo niske, pa onda visoke tonove - što u ovom slučaju znači 'blup'', piše u NASA-inom blogu.

ASTROFOTOGRAFIJA

[FOTO] Fascinantni i tajnoviti prizori s Marsa: Crveni planet kroz senzore robota istraživača oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju

Zvukove je snimio InSight, NASA-ino slijetalo koje je 2018. na Marsu počelo snimati 'marsotrese'. Snimanje vibracija planeta znanstvenicima pruža bolju ideju što se točno odvija ispod marsovske površine.

Robotski sustav također može dati uvid u ono što se dešava u okružju planeta - kao što je slučaj s udarima meteorida (meteoridi se zovu prije udara u tlo, a meteoriti nakon). Zvuci koji dolaze od ulaska stijene u atmosferu, njezine eksplozije i nakon toga, udara, zatresli su tlo dovoljno jako da ih snime InSightovi instrumenti.

InSight Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Patrick H. Corkery

Znanstvenici već iz InSightovih podataka nastoje izvući zvukove udara svemirskih stijena, no 5. rujna 2021. prvi su put snimili udar uz pomoć instrumenata. Štoviše, uspjeli su i odrediti mjesta na kojima je kamenje udarilo tlo. Nakon što su Mars Orbiter poslali da provjeri potencijalnu lokaciju udara, pronašli su tri kratera.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Snimljen udar meteorida jako je lijep trenutak za InSight, piše Verge. Slijetalo je na početku radnog vijeka imao problema sa ključnim instrumentom - sondom s čekićem koja je imala poteškoća sa probijanjem kroz tlo. InSightovi solarni paneli sakupljaju sve više prašine, što znači da bi sustav s radom mogao prestati krajem 2022.