nebo iznad havaja

[VIDEO] Na nebu se pojavio neobičan vrtlog, nitko ne zna o čemu se točno radi

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 01.02.2023 09:15
  • Objavljeno 01.02.2023 u 08:59
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: The Guardian

Kamera na vrhu najvišeg vulkana na Havajima snimila je nešto što izgleda kao spirala koja se kovitla noćnim nebom

Znanstvenici vjeruju da je čudan fenomen povezan s vojnim GPS satelitom lansiranim iz rakete SpaceX na Floridi.

Fotografije i video snimljeni su 18. siječnja kamerom na vrhu najvišeg havajskog vulkana Mauna Kee, ispred Nacionalnog astronomskog opservatorija japanskog teleskopa Subaru. Video prikazuje bijelu kuglu koja se širi i oblikuje spiralu dok se kreće nebom, a zatim blijedi i nestaje.

Ichi Tanaka, znanstvenik u zvjezdarnici na vulkanu, rekao je da je te noći radio na drugom zadatku te da nije odmah vidio neobičnu pojavu. Jedan od njegovih suradnika mu je, gledajući prijenos kamere uživo na YouTubeu, poslao snimku zaslona.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Guardian

'Kad sam otvorio Slack, vidio sam to i za mene je to bio nevjerojatan događaj', rekao je Tanaka, dodavši da je opazio sličnu spiralu prošlog travnja, također nakon lansiranja SpaceX-a, ali je bila nešto veća i slabija.

SpaceX je lansirao vojni satelit ujutro 18. siječnja iz svemirske postaje Cape Canaveral na Floridi. Položaj spirale odgovarao je mjestu na kojem se očekivao drugi stupanj rakete SpaceX nakon lansiranja.

ASTRONOMIJA

[FOTO] Ove neobične zvijezde razvijaju maštu i izazivaju koncepte moderne znanosti

Pogledaj galeriju
5

SpaceX nije odgovorio na e-mail u kojem je tražen njihov komentar.

Tanaka je rekao da je zvjezdarnica postavila kameru kako bi pratila okolinu izvan teleskopa Subaru i dijelila slike čistog neba iznad Mauna Kee. Netko tko promatra nebo u manje vedrim uvjetima, naprimjer iz Tokija, možda nije vidio spiralu, rekao je.

Vrh Mauna Kea ima neke od najboljih uvjeta za promatranje na Zemlji za astronomiju, što ga čini omiljenim mjestom za najnaprednije svjetske zvjezdarnice. Vrh smatraju svetim i mnogi Havajci te ga vide kao mjesto na kojem borave bogovi, donosi The Guardian.