Komet C/2022 E3 (ZTF)

[FOTO] Upravo nam se približava neobičan zeleni komet, stiže direktno iz kamenog doba

24.01.2023 u 14:57

Bionic
Reading

Komet C/2022 E3 je posljednji put protutnjao našim sustavom prije otprilike 50.000 godina, što sugerira da prošli put viđen u doba neandertalaca

Egzotični zeleni komet vraća se na nebo iznad Zemlje. C/2022 E3, koji kruži oko Sunca svakih 50.000 godina, bit će nam najbliži u srijedu i četvrtak sljedećeg tjedna.

Znanstvenici su izračunali da je komet C/2022 E3 (ZTF), koji su prošlog ožujka otkrili astronomi u Zwicky Transient Facilityju u Zvjezdarnici Palomar u Kaliforniji, posljednji put prošao pored našeg planeta u kamenom dobu.

Dolazeći iz Oortova oblaka na rubu Sunčeva sustava, komet će prići najbliže Zemlji u srijedu i četvrtak sljedećeg tjedna, kada će proletjeti pokraj našeg planeta na udaljenosti od 2,5 svjetlosnih minuta, što bi preračunato iznosilo ‘samo’ 44.968.868,7 kilometara.

Kometi su kugle iskonske prašine i leda koje se vrte oko Sunca u ogromnim eliptičnim orbitama. Kako mu se približavaju, tijela se zagrijavaju, pretvarajući površinski led u plin i izbacujući prašinu. To stvara oblak koji okružuje tvrdu jezgru kometa i prašnjavi rep koji se proteže iza nje.

Već snimljene slike otkrivaju suptilan zeleni sjaj za koji se smatra da proizlazi iz prisutnosti dvoatomnog ugljika, parova povezanih ugljikovih atoma, u glavi kometa. Molekula emitira zelenu svjetlost kada je pobuđena ultraljubičastim zrakama Sunčevog zračenja.

Astronomi naoružani teleskopima snimili su zadivljujuće slike kometa prošlog mjeseca, pokazujući glavu tijela, rep prašine i duži, tanji ionski rep.

  • +6
Snimke svemira teleskopom James Webb Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ali kozmička ledena kugla nedavno je postala dovoljno svijetla da se vidi golim okom, barem u vrlo mračnim ruralnim područjima s minimalnim svjetlosnim onečišćenjem.

Od sredine siječnja komet je lakše uočiti teleskopom ili dalekozorom. Vidljiv je na sjevernoj hemisferi, ako to oblaci dopuštaju, dok se nebo navečer tamni, ispod i lijevo od ručke sazviježđa Plug. Sljedeći tjedan ide prema zvijezdi Sjevernjači, najsjajnijoj zvijezdi Malog medvjeda.

Najbolji pogled na njega možete imati oko 1. i 2. veljače, a do sredine mjeseca komet će se ponovno zatamniti te nestati iz vidokruga na povratku do Oortova oblaka, donosi The Register.

EGZOPLANETI

[FOTO] Od staklenog pakla do užarene stijene: Ovo su neki od najbizarnijih planeta poznatih znanosti

Pogledaj galeriju