ciklus aktivnosti

[VIDEO] Divovska Sunčeva pjega veličine je četiri Zemlje, a sada je možemo vidjeti i izbliza

20.01.2023 u 14:07

Bionic
Reading

Sunce koje nam život daje bliži se kraju svog jedanaestogodišnjeg ciklusa aktivnosti, a što mu je bliže, to je veći broj promjena koje možemo zabilježiti

Jučer je Hrvatski astronomski savez poslao stanovnicima Hrvatske upozorenje na činjenicu da Sunce, što je bliže kraju svog ciklusa aktivnosti, postaje ‘opasnije’ te da bi se do kraja tog ciklusa, koji će se dogoditi 2025. godine, trebali umjereno i s oprezom izlagati Sunčevoj svjetlosti.

Jednako tako, upozorili su da nikako ne bi trebalo gledati u Sunce bez posebnih filtara za to jer možete oštetiti vid ili trajno ostati bez njega.

Sunčeve pjege i njihova brojnost direktni su indikator Sunčeve aktivnosti - što je više pjega, to je veća aktivnost. Sunčeve pjege su hladnija mjesta na Sunčevoj površini koju zovemo fotosfera. Ona ima temperaturu od oko 5000 °C dok su pjege mjesta s temperaturom od oko 3500 °C.

Pjege na Suncu su mjesta na kojima izbija magnetsko polje, odnosno magnetska silnica Sunčeva magnetskog polja, a ono u godinama visoke aktivnosti 'podivlja'.

  • +10
Sunce Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

'Treba reći da u sljedeće dvije do tri godine trebamo biti još malo oprezniji po pitanju izlaganja Suncu jer će nas ono 'bolje grijati'. Energetska kriza na Zemlji sasvim sigurno ne utječe na to da se na Suncu 'bolje loži'', napisali su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Stranica Istramet objavila je video u kojemu možete izbliza vidjeti divovsku Sunčevu pjegu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Istramet