BETA TESTIRANJE

Velike novosti u četvrtoj Firefox 4 beti

25.08.2010 u 12:38

Bionic
Reading

Mozilla je objavila novu betu preglednika Firefox 4. Radi se o četvrtoj beti ove verzije preglednika, a pažnju je zaslužila zbog dvije prilično velike novosti, Firefox Panorame i Synca

Firefox Panorama pomaže pri sortiranju otvorenih tabova. Današnji internetski preglednici tabove uglavnom nižu u liniji na gornjoj strani preglednika. Panorama omogućava grupiranje tabova po kategorijama. Kategorije osmišljava sam korisnik, a kreira ih običnim klikom i povlačenjem ikona. Panorama tabove prikazuje kao male sličice otvorenih stranica u tabovima. Klikom na grupu pokazat će se klasični prikaz preglednika, ali će u liniji s tabovima biti samo oni koji u toj grupi. Da bi korisnik vidio sve otvorene tabove unutar jednog prozora, mora se vratiti u Panoramu.

Druga velika novost je usluga Firefox Sync koja će sinkronizirati bookmarke, lozinke, povijest surfanja, podatke iz formulara i otvorene tabove između više preglednika na različitim računalima ili čak platformama (primjerice iPhoneu, ukoliko koristite aplikaciju Firefox Home). Za korištenje Firefox Sync usluge nužno je kreirati korisničko ime kojim će svi preglednici jednog korisnika biti povezani.

Firefox je i dalje najjači alternativni preglednik na tržištu, međutim konkurencija je vrlo oštra. Googleov Chrome sve se snažnije pozicionira, a Microsoft najavljuje IE9, pa je Mozilli u interesu što prije lansirati finalnu verziju Firefoxa 4.