rover perseverance

Uživajte u pogledu: NASA objavila fascinantnu interaktivnu panoramu Marsa

10.06.2021 u 11:52

Bionic
Reading

Prije no što je otpočeo znanstvenu fazu svog boravka na Crvenom planetu, rover Perseverance poslao je fascinantne snimke s Marsa

NASA-in rover Perseverance kreće u potragu za drevnim tragovima života na Marsu, a u međuvremenu je na Zemlju poslao fascinantnu panoramu Crvenog planeta.

Krajem prošlog mjeseca robotsko vozilo na šest kotača pretvorio je ugljikov dioksid iz Marsove atmosfere u kisik što je prvi takav slučaj na drugom planetu, objavila je svemirska agencija

'Ovo je presudan prvi korak u pretvaranju ugljikovog dioksida u kisik na Marsu', rekao je Jim Reuter, administrator u upravi NASA-e za svemirsku tehnologiju.

Tehnološka demonstracija dogodila se u utorak, 20. travnja, i postoji nada da bi sljedeće verzije eksperimentalnog sustava koji je korišten mogle utrti put budućim ljudskih istraživanjima.

Taj proces ne samo da može proizvesti kisik koji će budući astronauti moći udisati, nego bi mogao učiniti nepotrebnim izvlačenje ogromnih količina kisika iz leda iz Marsove dubine potrebnih raketnom pogonu za povratak.