obiteljski portret

Rover Perseverance na Mars je ponio mali komadić povijesti: Pogledajte pločicu na kojoj nosi svoje cijelo obiteljsko stablo

01.03.2021 u 13:45

Bionic
Reading

NASA-in Perseverance na Mars je ponio obiteljski portret svojih robotskih 'rođaka', detalj povijesti na koji je američka agencija posebno ponosna

NASA-in Perseverance na Crveni je planet ponio 'obiteljski portret'. Slike koje je Perseverance poslao astronomima na Zemlji otkrivaju malu plaketu na kojo su izrezbareni drugi roveri.

Simboli na crnoj pločici predstavljaju sve NASA-ine rovere na Marsu, odnosno one koji su uspješno sletjeli na Crveni planet.

Roveri na pločici su, podsjeća Engadget, kronološki poredani: prvi je Sojourner iz 1997., nakon njega Spirit i Opportunity iz 2004., Curiosity iz 2012. i konačno - Perseverance. Među vozilima mjesto je pronašao i helikopter Ingenuity koji će, uspije li, postati prvom zemaljskom letjelicom koja je letjela nebom drugog planeta.

Moogega Cooper, glavni inženjer i voditelj planetarne zaštite za Perseverance tvitala je fotografiju obiteljskog porteta u trenutku kada su ga zašarafili u Perseveranceov oklop. 'U slučaju da se pitate, da - biološki je potpuno čist' komentirala je.

Na slici se, doduše, ne nalaze deseci rovera kojie su na Mars poslale druge svemirske agencije uključujući i kineski Tianwen-1 rover koji na Mars slijeće ovog ljeta.