JOVANOVIĆ U GROŽNJANU

'Uvođenje zdravstvenog odgoja od iznimne važnosti'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2012 19:23
  • Objavljeno 29.06.2012 u 19:23
ispit učionica

ispit učionica

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Grožnjanu na tečaju pod nazivom 'Mediji i zdravlje' u sklopu ovogodišnje Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja istaknuo kako je uvođenje zdravstvenog odgoja u hrvatske škole od iznimne važnosti

Po njegovim riječima ono je potrebno da bi se djeci omogućilo da žive zdravije i kvalitetnije, da prevenira debljinu, a samim time i šećernu bolest, da omogući kvalitetniju zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju bolesti ovisnosti te da se, kako je rekao 'kroz zdravstveni odgoj omogući i usvajanje najvažnijih znanja vezanih uz odgovorno spolno ponašanje i prevenciju spolno prenosivih bolesti'.

'Ako pogledamo zdravstveno stanje naše nacije onda možemo vrlo lako uočiti da je jedan od velikih problema upravo problem debljine iz kojeg se posljedično razvije šećerna bolest a kao rezultat toga i porast kardiovaskularne bolesti', istaknuo je ministar Jovanović. Dodao je kako je to samo još jedan dokaz da građani u Hrvatskoj nisu dovoljno educirani o tome kako prevenirati debljinu, a samim time i bolesti srca gdje je potrebno, kako je rekao 'promijeniti prehrambene i tjelesne navike te riješiti se loših navika kao što je pušenje'. U prilog tomu spomenuo je anketu o zdravstvenom ponašanju učenika osnovnih i srednjih škola koja je provedena na uzorku od 1.500 učenika od 11 do 15 godina kao dio velikog istraživanja u Europi u kojem je sudjelovala 41 zemlja.

Ministar Jovanović istaknuo je da je upravo ta anketa pokazala da su hrvatski učenici po debljini na sedmome mjestu, da u pravilu nikad ne jedu voće, da povrće praktično nikad nije na njihovim jelovnicima, da svaki peti učenik puši, da svaki peti od njih ne pere zube i da su skloni konzumiranju alkohola više nego njihovi vršnjaci u Europi.


'To dokazuje da se negdje zakazalo, a zakazalo se u edukaciji u školama i u obitelji i zato je od iznimne važnosti uvođenje zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama', poručio je Jovanović. Najavio je kako će se od jeseni uvesti zdravstveni odgoj u svim školama s time da će u prve dvije godine i zdravstveni i građanski odgoj biti eksperimentalnog karaktera.

'Želimo da u te dvije godine na temelju iskustava koje ćemo dobiti, dobijemo kvalitetne programe i educiramo nastavnike kako bi nakon toga zdravstveni i građanski odgoj bili sastavni dio svih naših programa u osnovnim i srednjim školama', zaključio je Željko Jovanović. Po njegovim riječima građanski odgoj bit će uključen u nastavu u prvih šest razreda osnovnih škola, u 7. i 8. razredu bio bi izborni predmet, a u 1. i 2. razredu srednjih škola obavezni predmet. Što se zdravstvenog odgoja tiče, on će se provesti kao modularni oblik nastave gdje će se dio sadržaja odvijati kroz biologiju te nastavu tjelesne i zdravstvene kulture

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!