SMARTFONI

Uskoro dolazi: Ovo je sve što znamo o iPhoneu 12

08.09.2020 u 07:56

Bionic
Reading

Apple će uskro predstaviti najnoviju liniju iPhone uređaja, a mi smo sakupili sve insajderske informacije i stavili ih na jedno mjesto

Premda pozivnice još nisu krenule, vrlo je izvjesno da se nalazimo nekoliko tjedana prije dolaska Appleovog iPhonea za 2020., što znači samo jedno - internet je pun glasina vezanih uz jednu od najrazvikanijih tehno premijera godine.

Ako ste zaljubljeni u oblik vašeg starog iPhonea 4, ovogodišnji smartfoni iz Applea mogli bi vam se svidjeti - već postoji hrpa glasina vezanih uz novi dizajn kockastog ruba koji jako podsjeća na Appleov stari smartfon. Također je prilično jasno da će Apple ove godine, američkom terminologijom, skočiti na 5G prikolicu, što otprilike znači povećanu brzinu prijenosa podataka na mrežama nove generacije.

S druge strane, još postoji velik broj nepoznanica vezanih uz novi iPhone te, premda nismo došli do jednake količine informacija koje smo imali prije izlaska Samsung Galaxyja ili Google Pixela, imamo dovoljno detalja da složimo sliku toga što Apple ove godine planira. Najviše od svega - broj novih smartfona; Apple će ove godine navodno izbaciti čak četiri, naglašava Verge.

Četiri iPhonea, tri veličine ekrana

Skoro svi pouzdani izvori slažu se oko veličina. Dolaze nam četiri smartfona, odnosno:

  • Najmanji 5.4 inčni model, manji od ovogodišnjeg iPhonea 11 Pro koji ima dijagonalu 5.8 inča.
  • 6.1-inčni model koji je jednako velik kao iPhone 11 i iPhone XR, samo što ima slične specifikacije kao 5.4 inčni iPhone 12.
  • 6.1-inčni uređaj sa boljim hardverskim značajkama
  • Najveći 6.7 inčni Pro Max model (veći od prošlogodišnjeg 6.5-inčnog modela)

Informacija o novim veličinama došla je od analitičara Ming-Chi Kua koji je, podsjetimo, već nekoliko godina za radom uspješno predviđao veličine novih iPhonea. Nakon Kua se ovoj tvrdnji pridružio Wall Street Journal, a ubrzo nakon toga pridružio im se i Bloomberg.

Novi industrijski dizajn

Apple je oduvijek bio poznat po malim pomacima u dizajnu svojih uređaja - zaobljenih pravokutnika sa zaobljenim rubovima i to od iPhonea 6, smartfona koji je izašao prije šest godina. Ove godine, doduše, iPhone se vraća staroj školi dizajna, prateći smjernice iPhonea 4, iPhonea 5 i starog dobrog iPhonea SE.

Ovog se ljeta velik je broj insajdera objavio takozvane dummy modele uređaja (identične kopije od plastike i bez unutarnjih komponenti) koji su dali jako dobar uvid u to što nas čeka i kako izgledaju u usporedbi sa postojećom Appleovom ponudom.

Bloomberg također tvrdi da će novi iPhonei imati pravokutne rubove od nehrđajućeg čelika, odnosno aluminijske na jeftinijim modelima. Za više informacija, bacite pogled na članak MacRumorsa.

Ukoliko želite još konkretniji pogled u dizajn novog uređaja, preporučamo da pogledate video MKBHD-a u kojem Brownlee uživo uz pomoć dummy modela demonstrira izgled novog smartfona.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MKBHD

OLED u svakom iPhoneu

Ako je vjerovati glasinama, svi ovogodišnji modeli dolaze sa OLED prikazom. Podsjetimo, prošlogodišnja ponuda uključila je jedan uređaj sa LCD prikazom i dva sa OLED, dok će ove godine, pišu Bloomberg i The Wall Street Journal, svi iPhoneai imati OLED ekran.

Pitanje koje preostaje je, ako se ova prognoza obistini, o kakvom se ekranu radi - o onome od 60 Hz ili 120 Hz. Ako Apple izbaci novi iPhone sa ekranom od 120 Hz, nemojte se iznenaditi ako ga nazovu 'ProMotion', brendom prikaza koje kompanija koristi za iPade Pro koji imaju brže osvježavanje ekrana još od 2017.

Ništa od četiri kamere - umjesto njih dolazi LIDAR

Ovogodišnji iPhone 12 dolazi sa modulom od dvije kamere, dok će skuplji Pro modeli imati trostruki objektiv i, ako je vjerovati Bloombergu - LIDAR senzor koji predmete može prepoznati koristeći laser. Ova tehnologija bi teoretski mogla poboljšati iskustvo rada u proširenoj stvarnosti zato jer će uz njezinu pomoć telefon moći bolje percipirati trodimenzionalnu okolinu.

Ništa od punjača niti slušalica

Apple bi ove godine, ako je vjerovati insajderima, mogao isporučiti svoje smartfone bez punjača i slušalica. Ming-Chi Kuo tvrdi da će novi iPhone, prema Appleu, pokušati reducirati količinu elektroničkog otpada, s obzirom da kompanija navodno vjeruje da svi koji kupe iPhone već imaju stari punjač, što znači da novi punjač obično stavljaju u ladicu. Loša strana priče, doduše, može se reflektirati na prodaju starijih modela. Ako već imate iPhone i kupujete novi, uz stari ćete morati prodati punjač kojeg možda koristite, što znači da ćete ostati bez punjača za novi.

Kompanija će umjesto punjača ponuditi novi lightning kabel koji će smartfonu omogućiti nesmetano punjenje iz različitih izvora poput računala ili adaptera koji koristi USB-C. Kuo također kaže da će Apple početi prodavati novi brzi punjač od 20 W koji će telefone puniti brže nego punjač od 18 W koji je došao sa iPhoneom 11 Pro i puno brže od punjača od 5 W koji je dolazio u kutiji sa slabijim modelima. Konačno, jedan od razloga zašto nova politika ide Appleu niz dlaku su same dimenzije pakiranja koje bez punjača i slušalica sad može biti puno manje, što znači da kompanija može isporučiti više uređaja po nižoj cijeni te proizvoditi ambalažu koja je manje štetna za okoliš.

Hardverske nadogradnje

Ovogodišnji iPhone uređaji imat će novi procesor koji je, prema Bloombergu, 'velika nadogradnja za umjetnu inteligenciju i zadatke koji uključuju proširenu stvarnost'. Ime novog procesora vjerojatno će biti A14.

Smartfoni dolaze kasnije od očekivanog

Apple je već naglasio da će novi iPhone kasniti par tjedana, a Bloombergu tvrdi da će prvo izaći jeftiniji, pa onda tek skuplji modeli. Ništa od navedenog ne bi trebalo utjecati na ovogodišnju prezentaciju koja će se isto održati u rujnu - možda čak na datum izlaska iOS-a 14.

Zapremnina, cijena

Preostalo je još par glasina vezanih uz iPhone 12. Prema insajderu @L0vetodream, jeftiniji modeli će startati sa 64 GB, dok će skuplji imati startni kapacitet od 128 GB. Također tvrdi da će jeftiniji iPhone imati 4 GB memorije, dok će skuplji imati 6 GB.

Unatoč jeftinijem pakiranju, micanju punjača i slušalica i općenito jeftinije cijene proizvodnje, nismo sigurni hoće li cijena smartfona ove godine padati, što znači da ćemo 12-icu vjerojatno morati platiti oko 7500 kuna, dok će Pro i Pro Max, kao i prošle godine, nadmašiti 10.000 kuna.