krađa podataka

Upozorenje iz CARNET-a: Procurili podaci više od 47.000 korisničkih računa s domenom u Hrvatskoj, evo što napraviti

24.11.2020 u 15:32

Bionic
Reading

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u povijesti više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno. Za kolekciju baza se vjeruje kako je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 milijuna jedinstvenih korisničkih računa.

Međutim, kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna te je se moglo slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj te se počne dijeliti putem privatnih Telegram i Discord kanala.

Važno je istaknuti kako se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti. CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47.000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24.000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi daljnje napade, a šteta može biti značajna. Stoga je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputama Nacionalnog CERT-a. Tijekom narednih dana, Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun.

CERT poziva sve korisnike da svoje korisničke podatke provjere putem usluge „Have I Been Pwned“ na sljedećoj poveznici: https://haveibeenpwned.com/. Na istu poveznicu građane upućuje i Ravnateljstvo policije, koje je u poslijepodnevnim satima upozorilo na 'jedno od najvećih curenja podataka u povijesti'.

Ravnateljstvo policije upozorilo na najveće curenje baza podataka

Više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno, upozorilo je Ravnateljstvo policije nakon analize koju je proveo CARNET-ov Nacionalni CERT.

Policija je također priopćila kako se za kolekciju baza vjeruje da je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte i lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 milijuna jedinstvenih korisničkih računa, precizirala je policija.

Kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna te je se moglo slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj te se počne dijeliti putem privatnih Telegram i Discord kanala.

Ravnateljstvo policije je upozorilo da se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti. Dodaju da je CARNET-ov Nacionalni CERT analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi više do 47.000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24.000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualno obliku.

Upozorivši da napadači, koristeći izložene korisničke podatke, mogu izvoditi daljnje napade, a šteta može biti značajna, policija je naglasila važnost zaštite svih korisničkih podataka prema uputama Nacionalnog CERT-a u najkraćem roku. Tijekom narednih dana, Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun, nadodala je policija.