ELASTIČNA BUDUĆNOST

Umočite prste u ekran

24.04.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Obake je japansko mitsko biće koje mijenja oblik i novi elastični ekran koji je razvijen na američkom MIT-u

Čvrste ekrane napravljene od izdržljivog stakla koje je gotovo nemoguće razbiti mogli bi u budućnosti zamijeniti elastični ekrani koje je moguće udarati bez bojazni da će se 'razbiti'.

Ekipa istraživača iz Media Laba s američkog MIT-a razvila je 'elastični ekran osjetljiv na dodir', kojeg od milja zovu Obake.

Kako su sami pojasnili radi se o interaktivnom ekranu na elastičnoj površini. Prilikom promjene oblika površine, kamere prate pokrete i manipuliraju elastičnom površinom ovisno o pokretima.

Obakeovi 'izumitelji' Dhairya Dand i Rob Hemsley opisuju ga kao 2.5D sučelje - kombinaciju 3D površine koju je moguće opipati i 2D sučelja koje se prikazuje na površini.

Kako za Extreme Tech pojašnjava Dand, glavni razlog zašto ekrani nisu nadišli 2D svijet je zbog korištenja uvriježene kombinacije miša i korisničkog sučelja. Ni 3D ekrani nisu u potpunosti zaživjeli jer pokušavaju pokrete i geste iz svijeta 2D prenijeti u potpuno novu dimenziju.

Dand i Hemsley odabrali su elastičnu površinu jer su ljudi navikli upotrebljavati elastične stvari, a geste koje se koriste za upravljanje nisu toliko različite od onih koje nam dolaze prirodno kad se koristimo elastičnim materijalima.

Obake tako prepoznaje 'štipanje' i 'bockanje', ali i podržava istovremeno korištenje različitih gesti poput povlačenja i bockanja.

Dand već ima ideje za što bi se Obake mogao koristiti. Osim, očite, uporabe za mobilne uređaje gdje bi mogao mijenjati oblik kako bi prikazao topografiju zemljopisne karte, Dand zamišlja i uređaje koji bi mogli privremeno mogli promijeniti veličinu kako bi obavili neku radnju.

Zamislite da možete povećati toster ako u njega želite gurnuti veću krišku tosta? Ili jednostavno, bez straha, iskaljivati svoj bijes na uređaju nakon što izgubite posljednji život u igrici?