I TO SE MOŽE

Umjetnik prevario vlasti digitalno stvorenom fotografijom

16.06.2017 u 10:36

Bionic
Reading

Francuski umjetnik Raphael Fabre tvrdi kako je uspio zavarati vlasti koristeći računalno stvorenu fotografiju za svoju osobnu iskaznicu

 Raphael Fabre je na svojoj web stranici i stranici na Facebooku objavio fotografiju za koju tvrdi kako je rezultat njegovog vještog korištenja računalnog modeliranja, a koju je još u travnju ove godine podvalio za službenu osobnu iskaznicu umjesto prave fotografije.

Fotografija je u potpunosti umjetna, izrađena pomoću softvera za specijalne efekte obično korištenog za filmove i video igre. 

Iako je sve na fotografiji stvoreno na računalu, uključujući i odjeću, Fabre je njome uspio zavarati vlasti. Držao se smjernica za izradu fotografija namijenjenih službenim dokumentima te se pobrinuo da veličina, obrub i osvjetljenje odgovaraju postavljenim standardima. I eto, sad ima pravu osobnu iskaznicu s fotografijom koja je nastala na računalu.

Na taj se eksperiment odlučio zato što ga zanima odgovor na pitanje kako razlikovati umjetno od stvarnog u digitalnom dobu. 'Zanima me odnos pojedinca prema tijelu i slici... Sve je retuširano, modificirano i idealizirano. Kako vidimo tijelo i identitet danas?', rekao je za Mashable.

Francuske vlasti, tvrdi Fabre, dosad nisu bile svjesne kako su izdale službeni dokument s računalno stvorenom fotografijom. Prije no što mu je izdana osobna iskaznica njegov CGI portret i primjena su bili prikazani u sklopu izložbe u Parizu početkom svibnja.