NOVI PODACI

Umjetna inteligencija pomogla tržištu osobnih računala, najveći skok u Appleu

10.07.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Prodaja osobnih računala porasla je i u drugom tromjesečju zahvaljujući potražnji za uređajima koji podržavaju umjetnu inteligenciju, pokazali su preliminarni podaci istraživačke kompanije IDC

U razdoblju od travnja do lipnja proizvođači su kupcima širom svijeta isporučili 64,9 milijuna osobnih računala, za tri posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prodaja je tako porasla drugo tromjesečje zaredom, nakon dvogodišnjeg razdoblja slabosti, ističe IDC u izvješću objavljenom u utorak.

Najveći skok isporuka bilježio je Apple, za 20,8 posto, a slijedi Acer s 13,7 posto više isporučenih osobnih računala nego u drugom prošlogodišnjem kvartalu. Pandemija je pokrenula val kupnje osobnih računala koji je splasnuo nakon ukidanja pandemijskih ograničenja.

Čini se da su dva uzastopna tromjesečja rasta i euforija koju je izazvala umjetna inteligencija, uz komercijalni ciklus nabave novijih strojeva, bili pravi lijek za anemično tržište osobnih računala, rekao je potpredsjednik grupe IDC-ovih Worldwide Device Trackers Ryan Reith.

'Jasno je da se glavna priča vrti oko AI-ja, ali živnula je i nabava osobnih računala koja ne sadrže komponentu AI-ja, pa su na zrelom tržištu zapuhali neki dobri vjetrovi', naglasio je Reith.

Kočnica tržištu bili su pak slabiji rezultati u Kini, napominju u IDC-u. Kada se azijski div isključi iz izračuna, isporuke su porasle više od pet posto, dodaju. Najveći udio u svjetskom tržištu računala držala je u drugom tromjesečju kineska skupina Lenovo, od 22,7 posto. U stopu ih prati američki HP s udjelom od 21,1 posto, na na trećem je mjestu Dell s 15,5 posto.