POPUT LJUDI - ALI BOLJE

Umjetna inteligencija na turniru rasturila i posramila profi igrača Dote 2

14.08.2017 u 11:49

Bionic
Reading

Tim za istraživanje i razvoj umjetne inteligencije OpenAI kojeg sponzorira tehnološki guru Elon Musk predstavio je umjetnu inteligenciju koja je na turniru u Seattleu tijekom niza jedan-na-jedan mečeva pobijedila neke od najboljih igrača u Doti 2.

Ovo nije bio bilo kakav turnir. Na Nationalu se susreću najveći i najbolji timovi svijeta i bore se za nagradni fond koji svake godine raste te koji za 2017. iznosi 24 milijuna dolara. Naravno, umjetna inteligencija se nija borila za medalju. Dota 2 je tip igre koji zahtjeva nesmiljenu disciplinu, vrhunsku koordinaciju svih pet članova tima, kao i jako dobre reflekse. Umjetna inteligencija koju je napravio tim iz OpenAI-ja nije još na toliko visokoj razini da može igrati protiv timova igrača, no sudeći prema demonstracijskom meču protiv profi igrača Danyla 'Dendi' Isutina, više je nego sposobna za mečeve 1-na-1.

Sukob titana

Tijekom prvoga meča algoritam za učenje savladao je Dendija u svega deset minuta. Dendi je nakon toga odustao od drugog meča i odbio igrati treći. Na blogu OpenAI-ja developeri se hvale da je umjetna inteligencija još prije meča protiv Dendija savladala najboljeg igrača u 1-na-1 mečevima, kao i službeno najboljeg igrača Dote 2 na svijetu.

Muskov pothvat vrijedan milijardu dolara ima jedan plemeniti cilj - spasiti čovječanstvo od apokalipse uzrokovane umjetnom inteligencijom. Trenutni cilj OpenAI-ja za Dotu 2 je razviti savršeni stil igre igrajući sam protiv sebe, nešto što se u stručnim krugovima zove 'učeno robotsko ponašanje'. Nakon toga zadatak mu je bio koristiti tehnike za koje su ljudskim igračima trebale godine usavršavanja. U novome videu tim iz OpenAI-ja objasnio je neke ezoterične strategije korištene u demonstracijskim mečevima poput last hittinga (dodatne zarade postignute posljednjim udarcem) i raze dodginga (korištenje vremenske razlike između komande i udara čarolije u svoju korist).

Izvor: Društvene mreže / Autor: OpenAI

Vježbanje na videoigrama je legitimna strategija!?

Ovaj pothvat umjetne inteligencije je, makar vrlo hvale vrijedan, samo jedan korak u razvoju umjetne inteligencije za Dotu 2. Jedan-na-jedan mečevi puno su jednostavniji od konkretne partije Dote 2 koja u sebi sadrži tone kombinacija i tehnika koje igrače u nju privlači iz dana u dan. Upravo zbog toga OpenAI iduće godine na turnir planira doći sa timom botova koji će odigrati punokrvnu pet-na-pet partiju protiv živih profesionalnih igrača.

Greg Brockman iz OpenAI-ja je u videu prije meča objavio da je 'Dota najbolji test za umjetnu inteligenciju' zbog nesmiljene kompleksnosti i otvorenog stila igranja. 'Naš robot je treniran kroz igranje samog protiv sebe. On počinje igrati kompletno nasumično bez ikakvog znanja svijeta u kojem se nalazi. On tek s vremenom nauči igrati igru, a za to mu trebaju tisuće mečeva tijekom kojih razvija strategije i stječe uvide.'

Tijekom intervjua s Business Insiderom, Brockman je izrazio nadu da će 'igranje sa samim sobom' koje strojevi koriste kako bi naučili igrati Dotu dovesti do velikih napredaka u svijetu umjetne inteligencije. 'U OpenAI-ju naš zadatak nije samo objaviti rezultate istraživanja. Mi želimo izgraditi sustave koji će postići nešto što do danas nije bilo moguće' zaključio je.

Izvor: Društvene mreže

Što se profesionalca koji je krenuo u sukob protiv bota u Doti 2 tiče, njegov komentar nakon prvih partija bio je dovoljan. 'Odustajem' rekao je uz blagi smješak nakon drugog meča. 'Ne mislim da ću se uspjeti vratiti, gotovo je.'

Dendi je kasnije komentirao da je umjetna inteligencija imala vrlo ljudsku notu pri igranju, dok je u istome trenu bilo vrlo očito da se radi 'o nečemu sasvim drukčijem'.