Woodwell Climate Research

Google dao pet milijuna dolara za korištenje umjetne inteligencije u praćenju otapanja leda

17.07.2023 u 14:48

Bionic
Reading

Internetski div Google objavio je da je dao potporu od pet milijuna dolara i stipendiju Google.orga za centar Woodwell Climate Research kao pomoć u postavljanju satelitskih slika i tehnologije umjetne inteligencije za praćenje otapanja permafrosta u gotovo stvarnom vremenu

Prema Googleovim navodima, brži uvidi o doprinosu permafrosta globalnom zatopljenju ne samo da će pomoći u informiranju međunarodne klimatske politike, već će pomoći da se pet milijuna ljudi koji trenutno žive na Arktiku prilagodi svom brzo mijenjajućem krajoliku. Ujedno, ova saznanja i investicija mogu smanjiti troškove povezane s oštećenjem infrastrukture, a što se procjenjuje na milijarde.

Prije je analiza permafrosta mogla trajati godinama, čak i desetljećima, a trenutno imamo samo jednokratne snimke njegova otapanja u prošlosti. Ovi novi modeli umjetne inteligencije mogu pomoći znanstvenicima da prate otapanje permafrosta svaki mjesec analizirajući goleme količine podataka satelitskih slika kako bi proizveli sezonske prognoze.

  • +7
Arktički led Izvor: Profimedia / Autor: Mediadrumimages / Florian Ledoux / Media Drum World / Profimedia

‘Ubrzavanje analize podataka o promjenama u globalnoj klimi koja se brzo mijenja znatno doprinosi istraživanjima’, kaže dr. Anna Liljedahl, jedna od vodećih znanstvenika koji rade na projektu u Woodwellu. ‘Novi geoprostorni projekti poput ovog koji ćemo zajedno izgraditi mogu nam pomoći da bolje razumijemo krajolike permafrosta te utjecaj vremenskih promjena i ekstremnih vremenskih događaja u stvarnom vremenu’, dodala je.

Saznajte više o istraživanju preko ovog linka.