TESTOVI POKAZALI

Ultrazvučni aparati protiv komaraca su prijevara!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 11.12.2012 16:04
  • Objavljeno 11.12.2012 u 16:04
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na svjetskom i našem tržištu postoji pravo obilje uređaja pa čak i aplikacija za mobitele koje navodno tjeraju komarce pomoću ultrazvuka, međutim, znanstvenici tvrde da su svi oni obična prijevara

Kako god se zvali - 'Zanza no', koji po cijeni od 74,90 kuna prodaje kompanija Chicco, ili pak 'Pest Reject' koji se za 149 kuna prodaje preko Top Shopa i tjera sve insekte od komaraca do žohara, aparatići koji odbijaju komarce 'visokim, nečujnim, a neškodljivim' frekvencijama zvuka, prema znanstvenim su studijama jednostavno beskorisni.

Naime entomolog Bart Knols, predsjednik nizozemske Zaklade za malariju, urednih web stranice Malaria World kaže da ne postoje baš nikakvi znanstveni dokazi da ultrazvuk odbija komarce. Njegove tvrdnje temelje se na preglednoj studiji 10 istraživanja koju je u 2010. objavila ugledna znanstvena Cochrane kolaboracija. Sva spomenuta istraživanja, u kojima su testirani brojni ultrazvučni uređaji, pokazala su da ultrazvuk ne sprječava ugrize komaraca pa su autori zaključili da ga ne treba ni preporučiti niti koristiti.

2005. godine britanski časopis za potrošače Holiday Which? testirao je cijeli niz repelenata. Četiri uređaja koji su funkcionirali na bazi zvuka urednici su opisali kao 'šokantno bacanje novaca' i preporučili da se izbace iz prodaje.

Ove godine u travnju brazilska radio postaja Band FM svojim je slušateljima objavila da im repelenti protiv komaraca uopće neće trebati sve dok na svojim radio prijemnicima budu imali njihov program jer će u pozadini svoje glazbe puštati zvuk visoke frekvencije od 15 kHz, nečujan za ljude, koji oponaša zvuk vilin konjica, prirodnih neprijatelja komaraca. Projekt je čak dobio nagradu za najbolju reklamu. No krila vilin konjica zapravo stvaraju zvuk mnogo niže frekvencije – između 20 i 170 Hz, koji je, tvrde znanstvenici, jednako beskoristan u tjeranju nepodnošljivih krvopija.

Postoje i kompanije koje reklamiraju aplikacije za mobitele koje navodno funkcioniraju na istom principu. Međutim, Knols je osobno snimio video film koji jasno pokazuje da ultrazvuk mobitela nema nikakav učinak na komarce. Njegovu ruku opremljenu mobitelom s uključenom aplikacijom napale su stotine gladnih komaraca prijenosnika denge. Sličan rezultat pokazuje i jedna snimka testa dolje.

Ideja da ultrazvuk djeluje na komarce stara je najmanje 40 godina. Prema nekim od tumačenja on oponaša zvuk mužjaka. Ženke koje piju ljudsku krv obično su se već parile pa žele pobjeći od mužjaka. Međutim, ni ovo objašnjenje ne stoji. Naime, mužjaci stvaraju zvuk od 700 Hz, mnogo niži od ultrazvuka. Osim toga znanstvenici smatraju da su komarci općenito vrlo neosjetljivi na zvukove bilo kakvih frekvencija.

Borba protiv komaraca i malarije Knolsova je životna strast. Njegova je supruga zamalo umrla od malarije u Tanzaniji, a i sam je devet puta bolovao u 11 godina koliko je živio u Africi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!