SPAS ZA BATERIJU

Uklonite ove aplikacije kako bi vam iPhone napokon prodisao

19.02.2016 u 09:16

Bionic
Reading

Već duže vremena se zna da, ovisno o instaliranim aplikacijama, iPhone može trajati i do dan duže nego drugi identični uređaji. No, razlog nije tek sirova količina instaliranih aplikacija, već one koje se vole spajati na mobilni internet u svakom trenutku i trošiti toliko dragocjene minute iz baterije

'Ubijanje otvorenih' aplikacija neće mnogo pomoći po pitanju trajanja baterije za iPhone, naprosto jer platforma iOS ne radi na taj način. U nekim slučajevima valja potpuno ukloniti neku aplikaciju ako se želi očuvati koju minutu više za druge zadaće na uređaju.

Najmanje iznenađenje po pitanju potrošnje baterije su komunikacijske aplikacije, a u njih se ubraja i Facebook, koji je apsolutno nemilosrdan prema bateriji uređaja - čak i van iOS svijeta. Čak i kada korisnik onemogući Background App Refresh za Facebook, app i dalje 'ne spava', već aktivno 'muči' procesor i mobilnu mrežu. Osnovni savjet tu je uklanjanje aplikacije i spajanje preko weba. Stručnjaci navode da se tada barem korisnik ne mora brinuti oko pozadinskih procesa koji ubijaju bateriju, već je sve ograničeno na jedan tab u pregledniku.

Baš poput Facebooka, ni Twitter nije posebno dobrog odnosa s baterijom uređaja. Ovisno o količini obavijesti koja stiže prema korisniku, ova mreža može trošiti malo resursa ili potpuno cijediti uređaj u roku nekoliko sati. MakeUseOf ipak piše da korištenje mreže nije ono što djeluje pogubno na trajnost uređaja na jednom punjenju, već je problem u tom što se Twitter voli naseliti kao pozadinski proces u uređaju. Gašenje Background App Refresh opcije za ovaj app može pomoći, a valja imati na umu da ni neslužbene aplikacije tu nisu potpuno rješenje.


WhatsApp je u pravilu uvijek u vrhu ovakvih lista. Komunikacijski servis neovisno o trošenju resursa (bilo Wi-Fi ili mobilne mreže) uživa u nevjerojatnoj globalnoj popularnosti. I tu je naravno moguće ugasiti pozadinske procese ili gasiti Wi-Fi, no čemu onda komunikacijski servis? Rješenja baš i nema, osim ako kakvo računalo nije pri ruci. Tada se valja posvetiti web sučelju preko računala.

Mnogi zaborave da korištenje Google Mapsa ima vrlo nezgodnu stavku - korištenje GPS-a. Neovisno o tom je li riječ o iPhoneu ili Androidu, Google Maps će uređaju značajno skratiti rad.

Skype također stalno provjerava dolazne VoIP pozive kada je uređaj spojen na Wi-Fi. Nekim korisnicima ovaj komunikacijski app 'pojede' i do 30 posto baterije svaki dan. Rješenja pored korištenja servisa na računalu ili tabletu baš i nema, izuzme li se instaliranje drugih komunikacijskih alata, a koji također vole trošiti resurse...

Više o svemu na MakeUseof