DOLIJAO HAKER

Uhićen provalnik u Twitter račun Baracka Obame

25.03.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Nezaposleni Francuz završio je iza rešetaka pod optužbom da je provalio u račune brojnih poznatih osoba na Twitteru, između ostalog i američkog predsjednika Barracka Obame

Nakon nekoliko mjeseci istrage i suradnje s američkim FBI-em francuska policija uhitila je nezaposlenog dvadesetpetogodišnjaka pod optužbom da je provaljivao u račune na Twitteru brojnih poznatih osoba.

Ipak, uhićenik je pušten do izlaska pred sud jer se ispostavilo da se ne radi o nekom perfidnom hakeru i računalnom kriminalcu. Francuz se nije služio uobičajenim hakerskim alatima i metodama probijanja zaštite, nego je jednostavno aktivirajući pitanje koje korisnici sami postavljaju kao podsjetnike na servisu Twitter, metodom pokušaja i pogrešaka pogađao lozinke korisnika.

Iako su, realno gledajući, kompromitirani korisnici sami krivi za loš odabir lozinki, prema francuskim zakonima provaljivanje u baze računalnih sistema na ma koji način smatra se kažnjivim djelom i domišljatog Francuza mogla bi dostići zatvorska kazna u trajanju do dvije godine.

Francuz pod nadimkom Hacker Croll provalio je osim u Twitter račun Baracka Obame, u onaj Britney Spears i račune nekih drugih poznatih osoba.

Sudsko saslušanje zakazano je za 24. lipnja.