Sam Bankman-Fried

Kako je čupavi 'kriptokralj' u manje od tjedan dana izgubio 26,5 milijardi dolara: 'Ostalo mi je 100 tisuća dolara i jedna kreditna kartica'

03.12.2022 u 19:10

Bionic
Reading

Dobrih priča uvijek gladan, Hollywood će sigurno snimiti film o 30-godišnjem Samu Bankman-Friedu. Propast donedavnog 'kralja kripta' ima sve za svjetski hit. Naglo se vinuo u visine, još brže je izgubio milijarde, a začin svemu daje njegov nesvakidašnji odnos s najbližim suradnicima, s kojima je živio u komuni na otočju vječnog ljeta, Bahamima

U manje od tjedan dana Bankman-Fried izgubio je većinu svog bogatstva koje se u jednom trenu procjenjivalo na ogromnih 26,5 milijardi dolara. Sad mu je ostalo, kako je rekao u svom posljednjem intervjuu, svega 100 tisuća dolara na računu, kao i jedna ispravna kreditna kartica.

Propali milijarder na meti je istrage Komisije za vrijednosne papire i burzu te američkog Ministarstva pravosuđa. Provjerava se je li poslovno carstvo Bankman-Frieda - čije su perjanice bile tvrtka Alameda Research i kriptomjenjačnica FXT – krahiralo zbog loših poslovnih odluka ili se iza svega kriju malverzacije.

'Nikada nisam nikoga pokušao prevariti. Mislio sam da vodim uspješan posao i sam sam šokiran svime što se dogodilo', izjavio je Bankman-Fried.

Njegovi kritičari pak tvrde da je milijarde dolara depozita svojih klijenata u FTX-u bez njihovog znanja ulagao kroz Alamedu u druge poslove. Kada mu se to nije isplatilo, ponestalo mu je novca za isplatu investitora koji su ulagali u kriptovalute preko FTX-a.

Sredinom prošlog mjeseca FTX je i službeno prijavio bankrot, kao i s njime povezanih 130 kompanija. Klijenti FTX-a još uvijek ne znaju hoće li ikada vidjeti svoje uloge, zarobljene u digitalnim novčanicima u toj kompaniji. Špekulira se o tome da su jedna do dvije milijarde dolara sigurno nestale, a moguće je da je izgubljen i veći dio od 10 milijardi tajno prebačenih u tvrtku Alameda.

Propast FTX-a, jedne od najvećih kriptomjenjačnica, uzdrmao je cijelu industriju, destabilizirajući i duge kriptotvrtke te stvorivši nepovjerenje prema digitalnim valutama.

Sad zvuči nevjerojatno to da su Bankman-Fried i njegovo poslovno carstvo donedavno uspoređivali s američkom poslovnom ikonom Warrenom Buffetom, ali sve do, pokazat će se, kobnog mjeseca studenog činilo se da čupavom 30-godišnjaku ništa ne stoji na putu da i sam postane legenda.

Bankman-Fried rođen je na kampusu Sveučilišta Stanford, na kojem su mu predavali majka i otac. Studirao je na MIT-u te je diplomirao fiziku i matematiku. Za vrijeme školovanja, prema vlastitom priznanju, većinu slobodnog vremena provodio je igrajući razne društvene i računalne igre.

Kad je diplomirao, jedno vrijeme je razmišljao o tome da i on postane profesor, ali se zarazio idejom 'efektivnog altruizma'. Riječ je globalnom pokretu koji želi što učinkovitije iskoristiti financijska sredstva (donacije) za pomoć potrebitima.

S tom mišlju, barem je tako sam tvrdio, Bankman-Fried krenuo je u poslovne vode. Prvo se zaposlio u investicijskoj kompaniji Jane Street Capital, u kojoj je proveo tri godine, da bi 2017. osnovao svoju prvu tvrtku Alameda Research. Ona se u počecima bavila 'kvantitativnim trgovanjem'. Kupovala je i prodavala bitcoin zarađujući na razlikama u vrijednosti između američkog i japanskog tržišta.

U kompaniji koja je uskoro počela vrtjeti milijune dolara Bankman-Fried je zaposlio samo bliske prijatelje s MIT-a te iz Jane Capitala. Među njima i Carolinu Ellison, koja će s vremenom preuzeti vođenje Alamede. Zatim je 2019. osnovao FTX, mjenjačnicu ili burzu za investitore u kripto koji su preko nje kupovali, prodavali i pohranjivali digitalnu imovinu.

FTX i Alameda bili su usko povezani. Alameda je uvelike trgovala na platformi FTX, što znači da je ponekad imala koristi kada su drugi klijenti FTX-a gubili novac, što su neki nazivali sukobom interesa.

Bankman-Fried preselio je 2021. FTX na Bahame jer su tamošnja regulacijska pravila omogućavala rizičnije opcije trgovanja koje nisu bile legalne u SAD-u.

Na Bahamima je kupio, koliko se zna, najmanje 19 nekretnina ukupno vrijednih 300 milijuna kuna. Najskuplja od njih je resort u mjestu Albany, plaćen 72 milijuna, a smjeli su ga koristiti jedino uprava FTX-a i Bankman-Friedovi roditelji.

On sam živio je u penthouseu s pet spavaćih soba s devet najbližih suradnika, među kojima je bila i Carolina Ellison. Njih dvoje povremeno su bili u ljubavnoj vezi.

S bogatstvom i poslovnim uspjehom došao je i sve veći interes medija. Bankman-Fried postao je nova velika poslovna zvijezda okrunjena titulom 'kriptokralja'.

  • +14
Penthouse u kojem je živio Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: Seaside Real Estate/PLANET PHOTO / Planet / Profimedia

Mediji su pisali da mladi bogataš nije sklon luksuzu, već je većinu vremena okrenut poslu.

'On najčešće spava u vrećama na podu. Udobnije su mu od kreveta. Živi u uredu. Ponekad se otiđe istuširati kod kuće i onda dotrči nazad na posao. To je jedina tjelovježba koju stigne odraditi. Vozi staru Toyotu i najdraže mu je provoditi vrijeme uz razne igre na ploči', opisivali su tada američki novinari Bankman-Frieda.

Neki njegovi kolege s fakulteta ispričali su da je za vrijeme studija zabranio sam sebi stupiti u ljubavnu vezu kako bi mogao biti što produktivniji i da ga nije bilo briga nosi li čistu ili prljavu odjeću.

Novopečeni milijarder koristio je to da bi od sebe stvorio mit.

'Prihvatili smo Samovu strategiju. Dogovorio bih dolazak važnih gostiju i ulagača u naše urede kad bi on spavao u vreći. Pripazio bih da gosti vide kako on spava tamo. U nekom trenutku Sam bi se ušetao na sastanak u kratkim hlačama. Cilj nam je bio stvoriti nekakvu mističnost oko njega. Namjerno bi na važne sastanke dolazio u kratkim hlačama', ispričao je jedan Bankman-Friedov suradnik za Bloomberg.

Čupavi 'kriptokralj' ušao je i u visoko američko društvo. Držao je panele s Billom Clintonom i Tonyjem Blairom, družio se na zabavama s Leonardom DiCaprijem, Katy Perry, Jeffom Bezosom, Shaquilleom O'Nealom... Milijune dolara donirao je Demokratskoj stranci i Joeu Bidenu, a čak je ponudio milijarde dolara pomoći Elonu Musku za preuzimanje Twittera. Uz to je uložio velik novac u desetke drugih kriptokompanija, a više od 150 milijuna dolara dao je u dobrotvorne svrhe.

  • +4
Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Možda je njegov najambiciozniji projekt bila izgradnja regulative za kriptotržište, zbog čega je svjedočio pred senatorima u američkom Kongresu.

Danas će Bankman-Fried skrušeno priznati kako bi volio 'da smo zagrizli puno manje'. U jednom od posljednjih intervjua nije želio govoriti o mogućnosti da završi u zatvoru. Dane provodi igrajući videoigre, iako, priznat će, manje nego inače.

'Pomažu mi da se malo opustim. To bistri moj um', poručio je propali 'kriptokralj'.