OBJAVI, PA PLATI

Ugandi je dosta - u srpnju uvode porez na društvene mreže

01.06.2018 u 10:17

Bionic
Reading

U jednom od bizarnijih poteza u zadnjih nekoliko godina, vlada Ugande je većinski izglasala novi zakon po kojem će se oporezivati korištenje društvenih mreža i aplikacija za čavrljanje

Parlament Ugande nedavno je izglasao uvođenje kontroverznog 'poreza na društvene mreže' koji iznosi oko 200 šilinga iliti 30 lipa dnevno, a odnosi se na sve koji koriste društvene mreže i aplikacije za čavrljanje poput Whatsappa, Facebooka ili Twittera. Usporedbe radi, prosječna plaća u Ugandi iznosi 4210 kuna, što znači da se ne radi o previsokom iznosu.

U koštacu s Facebookom

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni jedan je od najglasnijih zagovornika ovog novog poreza te je čvrsto uvjeren da društveni mediji zagovaraju 'ogovaranje', izvještava BBC News. Novi zakon stupa na snagu 1. srpnja, no jedna stvar koja nikome nije jasna je na koji će način vlada pratiti građane i nametati im ovaj porez.

Ovo je bez dvojbe jedan od čudnijih načina regulacije korištenja društvenih medija unutar zemlje. Postoji čak šansa da se negdje tu nalaze i politički motivi, s obzirom da je predsjednik Musaveni obustavio pristup društvenim mrežama prije predsjedničkih izbora 2016.

SOFTVER KAO SAVEZNIK

Pronašli smo sedam korisnih aplikacija za sve koje izluđuju proljetne alergije

Pogledaj galeriju

Nisu jedini

Ako ste mislili da je Uganda jedina država koja svojim stanovnicima pokušava ograničiti korištenje društvenih medija, prevarili ste se. Tu je i Papua Nova Gvineja koja je nedavno objavila jednomjesečno blokiranje Facebooka kako bi analizirala na koji način državljani koriste uslugu. Naravno, nikom nije jasno zašto državne vlasti blokiraju Facebook kako bi analizirale podatke, no jedna stvar je bolno očita - u oba slučaja vlada želi narod udaljiti od sveprisutnih društvenih mreža.