RADIT ĆE DRUGE STVARI

Uber više neće izbjegavati lokalne vlasti tajnim softverom, ali...

09.03.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Američki tehnološki div Uber ovih dana je itekako na meti. Pored regulatornih problema, sudskih procesa i nemilosrdnog direktora, tvrtka je koristila i poseban tajni softver naziva 'Greyball' kako bi izbjegavala vladine službenike. Sad su najavili kako će prestati koristiti softver - samo za te potrebe

Uber je izjavio da, dok prestaje izbjegavati lokalne vlasti i službenike regulatornih tijela korištenjem Greyballa, taj komad softvera i dalje će se koristiti za promocije, testiranje novih značajki i prevenciju.

Taj softver omogućuje identifikaciju vladinih službenika širom svijeta, koji su pokušavali uloviti vozače Ubera koji rade ilegalno, otkazujući im potom uslugu. Uber je pomoću tog alata osiguravao rani pristup svojih vozača gradovima u kojima još nije imao ovlaštenje za poslovanje, piše HINA. Ovo je tek još jedna kap koja je prelila čašu u svijetu Ubera, tvrtke koja je svakim danom sve kontroverznija. Koliko su stvari izmakle kontroli govori i činjenica da prvi čovjek Ubera, Travis Kalanick ovako priča s jednim od vozača. Jasno, među gomilama tužbi ima i onih besmislenih.

Stvar sa softverom kojim Uber izbjegava kontrolu je ipak među ozbiljnim problemima. Tek prije tjedan dana Uber je priznao da Greyball uopće postoji. Objavivši u srijedu da je zabranila taj softver, ta taksi tvrtka je napravila zaokret. 'Izričito smo zabranili njegovu upotrebu kojom smo željeli predvidjeti djelovanje lokalnih regulatora', rekao je voditelj osiguranja kompanije Joe Sullivan.

Jasno (i nadasve zgodno), Uber neće moći odmah ograničiti Greyball posvuda u svijetu. 'Zbog načina na koji su postavljeni naši sustavi, bit će potrebno neko vrijeme dok se zabrana potpuno ne izvede', dodao je Sullivan na službenom blogu tvrtke.

Kako je uopće Greyball identificirao regulatore? Pored općih podataka, ovaj neobičan komad softvera bi analizirao i informacije na kreditnoj kartici korisnika te odradio brzinsku provjeru radi li on u nekoj od vladinih institucija. New York Times je u svom istraživanju otkrio i da Uberovci vrlo rado posjećuju trgovine elektronikom, kako bi otkrili trag pametnih telefona koje koriste vladini službenici. 

Ovaj ludi proces odobren je izravno unutar Ubera, a samo zato što su uhvaćeni sad će (njihovim riječima) prestati koristiti stvar. 

Posebno je zanimljivo i to da se Uber na blogu nije posebno osvrnuo na neke vrlo bitne detalje - poput onoga hoće li sačuvati ilegalno prikupljene podatke o službenicima. Napisali su tek kako će odgovoriti na medijske upite 'nakon što dovrše pregled situacije'

S obzirom da je Uber sad već podebelo ugazio i u svijet autonomnih vozila, problem s regulatornim tijelima postat će sve izraženiji, s obzirom da se otkrilo kako tvrtka u više navrata voli igrati...u 'sivoj' zoni.

HINA/ReCode