ZA BUDUĆNOST

Google, Volvo, Uber i Ford zajedno za autonomne automobile

28.04.2016 u 08:44

Bionic
Reading

Tko će biti odgovoran u prometnicama budućnosti, kojima će (slobodno) ploviti autonomna vozila? To je tek jedno od pitanja na kojima će raditi nova koalicija koju čine Google, Ford, Volvo, Uber i Lyft. Kao partneri će surađivati na tom da regulatorna tijela, ali i javnost shvate sigurnosne prednosti i mogućnosti autonomnog prijevoza budućnosti

Glasnogovornik koalicije će biti David Strickland, bivša glava tijela NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration). Upravo ta agencija danas planira i piše pravilnike vezane uz autonomna vozila. Takvo što je postalo prijeko potrebno, jer već današnja vozila dolaze opremljena brojnim sustavima koji služe izbjegavanju sudara i ugodnijoj vožnji.

'Ono što ljudi traže jesu jasna pravila u prometu koja treba pripremiti za potpuno autonomna vozila. Nitko ne želi ići prečacima', izjavio je Strickland. On je dodao i da koalicija nije tek vezana uz lobiranje regulatornih tijela, već mnogo više od toga. Diljem svijeta događa se na milijune prometnih nesreća u kojima je na milijune ozlijeđenih svake godine. NHTSA tijelo navodi kako je 94 posto svih nesreća uzrokovano ljudskom greškom. Za sada nisu komentirali stvaranje koalicije.


Trenutni čelnik tog američkog tijela za prometnu sigurnost, Mark Rosekind, također vjeruje kako ne treba žuriti sa 'zakrpama' postojećih pravilnika, posebno u slučaju autonomnih automobila. Vrijedi podsjetiti da je ovo tijelo ranije ove godine odredilo kako će Googleovi autonomni automobili biti vozačima pred zakonom.