SKICA ZA PORTRET

Tko je čovjek koji bi mogao postati novi šef Ubera?

29.08.2017 u 14:22

Bionic
Reading

Prihvati li posao u jednom od najpoznatijih i najkontroverznijih startupova svijeta bit će to još jedna zanimljiva epizoda u životu kojem nije ni dosad manjkalo uzbuđenja

Dosadašnjem glavnom izvršnom direktoru najveće američke putničke agencije online Expedie, 48-godišnjem Dari Khosrowshahiju, ponuđeno je kormilo Ubera. 

Prihvati li posao u jednom od najpoznatijih i najkontroverznijih startupova svijeta, čiju se vrijednost procjenjuje na više od 60 milijardi američkih dolara, bit će to još jedna zanimljiva epizoda u životu kojem nije ni dosad manjkalo uzbuđenja. 

Dara Khosrowshahi, danas državljanin Sjedinjenih Američkih Država, rođen je u Iranu u uglednoj i bogatoj obitelji koja je osnovala veliko poslovno carstvo koje se bavi lijekovima, kemikalijama, hranom i distribucijom. 

Tijekom revolucije u Iranu nova je vlast njihovu tvrtku otela i nacionalizirana, a Khosrowshahi bio prisiljen pobjeći iz zemlje skupa sa svojom proširenom obitelji. 

U kvartu s Rockfellerom

U SAD je stigao kad mu je bilo devet godina. S obitelji se doselio kod jednog od svojih ujaka u gradu Tarrytown u američkoj saveznoj državi New York, četrdesetak kilometara sjeverno od Manhattana. Rockfeller je tamo sagradio kuću 1906. godine.

Kad mu je bilo 13 godina otac Dare Khosrowshahija se vratio u Iran kako bi brinuo o svom ocu. Nisu ga pustili nazad šest godina.

S rođacima je pohađao prestižnu privatnu školu Hackley, u kojoj su u svoje vrijeme znanje također stjecali glumac George Hamilton i naftaš milijarder Fred Koch. Tih se ranih godina rado sjeća jer se mogao zabavljati s drugom djecom, što mu je olakšalo prilagodbu na novu okolinu. 

Jedan od njegovih ujaka je milijarder Hassan Khosrowshahi, koji je kao novu domovinu odabrao Kanadu umjesto SAD-a. Pokrenuo je tvrtku koja se bavi elektronikom Future Shop, koju je kasnije kupio Best Buy, pa potom stvorio konglomerat holding koji licencira lijekove i glazbu. 

Darin brat Kaveh Khosrowshahi je direktor u investicijskoj banci Allen & Co., nekoliko rođaka su direktori u Googleu, dok je Amir Khosrowshahi završio u Intelu nakon što je ta tvrtka preuzela Nervanu, tvrtku koja se bavi umjetnom inteligencijom, za 400 miljuna dolara. Amir je bio jedan od njenih suosnivača.  

Njegovi rođaci, blizanci Ali i Hadi Partovi svoj su startup prodali MySpaceu 2009. za 20 milijuna dolara i novac usmjerili u ulaganje u startupove kao što su Airbnb, Dropbox, Uber, i Facebook, kao i u pokretanje projekta Code.org.

Od promašaja do uspjeha

Stekao je diplomu inženjera elektrotehnike pri sveučilištu Brown, jednoj od obrazovnih institucija u sklopu Lige bršljana (Ivy League).

Karijeru je počeo kao financijaš, radeći za Allen & Co. tijekom '90-tih godina prošlog stoljeća.  Potom je preuzeo mjesto direktora u tvrtci USA Networks, gdje je pokrenuo rane pokušaje streaminga. Bio je to, kako sam priznaje, potpuni promašaj jer su troškovi bili veći od bilo kojih oglašivačkih prihoda do kojih je bilo moguće doći. Što mu je bolje išlo, to je više novca gubio. 

Ipak, to ga nije omelo. Pod svoje ga je uzeo Barry Diller, ikona medijske industrije u SAD-u. USA Networks je preimenovan u InterActiveCorp (IAC), a tijekom srpnja 2001. Diller i Khosrowshahi dogovorili su kupovinu Expedije od Microsofta za oko 1,3 milijarde dolara. 

Dva mjeseca kasnije, prije no što je posao zaključen, dogodili su se teroristički napadi 11. rujna. Među najteže pogođenim industrijama bila je ona koja bavi putovanjima.

Za Khosrowshahija to je bio prijelomni trenutak.  Nije se povukao iz tog biznisa, iako je imao priliku, već je ostao. Proveo je nekoliko godina kao šef financija i strategije u IAC-u dok preuzimanje Expedije nije završeno 2005. Postao je glavni izvršni direktor te tvrtke, dok je Diller preuzeo mjesto predsjednika. 

Khosrowshahi se pokazao kao vješt u sklapanju poslova te direktor koji može uspješno voditi konglomerat. Expedia po svojim okriljem danas ima brendove kao što su Hotels.com, Orbitz, Trivago, HomeAway, Travelocity i drugi.

U 12 godina, koliko je dosad proveo na čelu Expedije, ta je tvrtka postala najveća turistička agencija online u SAD-u. Prihodi su porasli s 2,1 milijardu u 2005. na 8,7 milijardi u 2016. Vrijednost dionice tvrtke porasla je s lanjskih 109 na više od 140 dolara danas. 

Za uspješno poslovanje nagrađen je 2005. s 91 milijunom dolara vrijednom paketom dionica, uz plaću od gotovo četiri milijuna dolara plus bonusi. Te je godine bio najbolje plaćeni direktor na top listi agencije Standard&Poor's. 

Paket je, doduše, došao s uvjetom:  mora ostati u tvrtci do 2020. Još jedan paket ga čeka ako cijena dionice dosegne 170 dolara. Prihvati li čelno mjesto Ubera, mogao bi ostati bez 180 milijuna dolara. 

Glasan Trumpov kritičar voli World of Warcraft

Khosrowshahi je poznat kao glasan kritičar američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojeg je prozivao zbog zabrane useljavanja i izjava oko sukoba u gradu Charlottesville. 

Po stilu vođenja sušta je suprotnost dosadašnjem prvom čovjeku Ubera Travisu Kalanicku. Na glasu je kao prijateljski nastrojen i miran čovjek koji ne teži dramatičnim situacijama.

Expedia, Inc. CEO Dara Khosrowshahi on Leadership Izvor: Društvene mreže / Autor: ExpediaInc

Voli igru World of Warcraft i gadgete poput Amazonove Alexe. Uvjeren je kako će tehnologije poput glasovnog pretraživanja promijeniti svijet. 

Prije pet godina vjenčao se sa Sydney Shapiro. Vjenčanje je održano u Las Vegasu, a mlada je nosila majicu kratkih rukava s logotipom svog omiljenog heavy metal benda Slayer. Imaju četvero djece, piše Business Insider.