NOVA TEHNOLOGIJA

U svemir ćemo uskoro letjeti pomoću mikrovalova?

12.08.2015 u 09:59

Bionic
Reading

Prva testiranja tvrtke Escape Dynamics pokazala su kako je moguće lansirati svemirske brodove-zrakoplove u svemir pomoću mikrovalova emitiranih s tla. To bi moglo omogućiti stvaranje jednostupanjskih letjelica te vrste i pojeftiniti lansiranje

Sve rakete kojima se danas šalje satelite i drugi teret u svemir temelje se na istoj zamisli: koriste višestupanjsku raketu, čiji je svaki dio ispunjen gorivom za motore, koji je pogone na putu u svemir. Taj je način putovanja iznimno skup zbog toga što je gorivo vrlo teško.

Rješenje koje nude iz Escape Dynamicsa predviđa korištenje mikrovalova, odaslanih s tla, za zagrijavanje vodika u svemirskom brodu-zrakoplovu što bi ga učinkovitije poslalo u svemir. Dosadašnji testovi, tvrde, pokazali su kako bi ta zamisao mogla biti izvediva i u praksi. Iskušali su potisnik postavljen na tlu, kako bi izmjerili koliko potiska može stvoriti. Pokazalo se kako je dovoljan za slanje manje letjelice u svemir.


Na pravom svemirskom brodu mikrovalovi bi bili usmjereni na toplinski štit na donjem dijelu letjelice, pri uzlijetanju i slijetanju, koji bi pogonili elektromagnetski motor čija je zadaća zagrijavanje vodika pri ispuštanju iz spremnika. Rezultat tog procesa bio bi usmjeren kroz usku cijev što bi za posljedicu imalo potisak.

Kad stigne u orbitu, svemirski brod-zrakoplov ostao bi u njoj dovoljno dugo za postavljanje satelita pa bi se potom vratio natrag na Zemlju. Mikrovalni pogon smješten na Zemlji koristio bi električnu energiju koju je moguće stvoriti na više načina.

Escape Dynamics Space Launch

Naravno, postoji još više prepreka koje treba savladati ili zaobići, prije no što doista počnemo slati letjelice u svemir pomoću mikrovalova. Između ostalog, mikrovalni pogon mora biti dovoljno jak i moći pratiti letjelicu tijekom polijetanja. Nije posve jasno ni je li sigurno odašiljati toliko veliku količinu mikrovalova u svemir. No, pokaže li se ostvarivim, bit će moguće slati satelite u svemir za manji dio sadašnjih troškova.

Izvor:Techxplore