GOLEMA EKSPLOZIJA

U srijedu stiže solarna oluja i prijeti mrežama

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 09.06.2011 12:58
  • Objavljeno 09.06.2011 u 12:58
sunčeva oluja

sunčeva oluja

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Neobična golema prominenca koju je NASA u utorak snimila na Suncu mogla bi na Zemlji uzrokovati neke smetnje u satelitskoj komunikaciji i električnim mrežama, javljaju stručnjaci

Prema američkoj Nacionalnoj meteorološkoj službi (NWS) moćna eksplozija zračenja, kakva nije zabilježena još od 2006. godine, vjerojatno će danas izazvati umjerenu geomagnetsku oluju.

'Ova je bila prilično dramatična', rekao je Bill Murtagh, koordinator u NWS-u. NASA je eksploziju snimila jučer u pet sati i 41 minutu po GMT-u.

'Prvo smo vidjeli početnu prominencu koja nije izgledala velika, međutim, potom je uslijedila velika eksplozija i koronarni izbačaj mase', rekao je Murtagh. 'Bilo je fantastično za vidjeti kako se sa Sunca diže sav taj materijal.'

NASA-ina promatračnica Solar dynamics observatory, koja je s radom počela prošle godine, opisala je eksploziju kao vizualni spektakl, međutim, istaknula je da posljedice po Zemlju ne bi trebale biti velike jer nije bila usmjerena prema nama.

'Veliki oblak čestica stvorio je gljivu i potom pao nazad pokrivši gotovo pola Sunčeve površine', objavila je NASA.

Murtagh kaže da svemirski meteorolozi budno prate razvoj situacije kako bi utvrdili hoće li doći do sudara čestica Sunca sa Zemljinom magnetosferom.

Prema Space Weather Prediction Centeru eksplozija bi mogla prouzročiti manju (G1) ili umjerenu (G2) geomagnetsku oluju koja bi do Zemlje mogla stići oko 18 sati po GMT-u.

No stručnjaci za Sunce tvrde da snaga geomagnetske oluje ovisi o više čimbenika: putuje li oblak izravno prema Zemlji; kolika je njegova brzina i time snaga udarnog vala te kakva mu je magnetska orijentacija. Stoga je gotovo nemoguće točno predvidjeti razmjere problema koje će izazvati na Zemlji.

Naime, najveći je problem procijeniti hoće li orijentacija magnetskog polja Sunčeva oblaka biti suprotna ili istovjetna Zemljinom polju. Znanstvenici to najčešće otkriju tek kada se oluja sudari sa Zemljinom magnetosferom. Ako je polje usmjereno suprotno Zemljinom, dolazi do njihove interakcije pa se stvara struja koja uzrokuje slabljenje magnetskog polja pri površini Zemlje. Iako je ta promjena relativno malena u odnosu na snagu Zemljinog polja, obično je vrlo nagla, pa može izazvati štetnu indukciju struja u dalekovodima i transformatorima i time padove sustava. Kada je smjer polja oluje jednak Zemljinom, samo ga malo pojača i sabije pa je jedini efekt pojava lijepih aurora.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi