PRIMJETAN PAD

U kojim su EU zemljama IT stručnjaci najtraženiji? Evo kako stoji Hrvatska

12.01.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Najveća potražnja za ICT stručnjacima je u Slovačkoj, na Cipru i u Luksemburgu. Hrvatska je pri dnu Europske unije po potražnji za ICT stručnjacima jer oglasi za te vrste poslova čine tek 4,3 posto ukupnih oglasa za poslove u posljednja tri kvartala

U IT sektoru zaposleno je više od 55 milijuna ljudi u svijetu, plaće su im uglavnom iznadprosječne i mnogi imaju 'luksuz' rada na daljinu pa tako ne samo da ne moraju u ured, već iz svoje dnevne sobe mogu raditi za bilo koju tvrtku u svijetu.

Međutim sektor se proteklih godina suočio s krizom - niskim kamatnim stopama je došao kraj, više nije bilo toliko projekata niti 'financijskih injekcija', a tijekom cijele prošle godine velike tehnološke tvrtke masovno su otpuštale ljude.

Kakva je situacija bila u Hrvatskoj?

Prema analizi portala MojPosao prošle godine, najveći pad potražnje za radnom snagom na cjelokupnom tržištu rada u Hrvatskoj primjetan je bio u sektoru Ljudskih resursa i IT-a. Trend pada broja oglasa za pozicije u IT sektoru prisutan je bio i na MojPosao, no u nešto manjoj mjeri nego što je to slučaj na cjelokupnom tržištu.

Prema podacima Online Vacancy Indexa (OVI) za listopad prošle godine, najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja zabilježilo je zanimanje programera, koji su, u usporedbi s listopadom 2022. godine, s 11. mjesta pali su na 27. mjesto. To je nastavak trenda još od početka ove godine, prema OVI indeksu.

Krajem lipnja prošle godine platforma za zapošljavanje Adorio objavila je analizu stanja na domaćem tržištu radne snage u IT sektoru.

Brojeći nove oglase na hrvatskim web odredištima za zapošljavanje, web stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i stranicama karijera poslodavaca u Lijepoj našoj od siječnja 2019. do svibnja 2023. godine (njih ukupno više od 786 tisuća), došli su do zaključka kakav nismo dugo imali prilike čuti - potražnja za programerima u Hrvatskoj bila je u padu.