pozicija na tržištu

Italija pokrenula istragu protiv Mete - evo što je problem na Facebooku i Instagramu

06.04.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Talijanski regulator za tržišno natjecanje izvijestio je da je pokrenuo istragu protiv Facebookovog vlasnika Mete, tvrdeći da je u pregovorima s društvom umjetnika o isplati naknada za objavu njihovih djela zloupotrijebila dominantnu poziciju na tržištu

Talijansko društvo SIAE zastupa glumce, plesače i druge umjetnike, a s Metom je pregovaralo o dodjeli licence za korištenje njihovih autorskih djela na platformama poput Facebooka i Instagrama.

Metine platforme pregovaraju s društvima koja zastupaju umjetnike o uvjetima objave njihovih djela i o isplati naknada.

Ugovor Mete i SIAE-a istekao je u siječnju, a pregovori o njegovom produljenju zapeli su i Meta je krajem ožujka na svojim platformama zabranila glazbu izvođača koje društvo zastupa.

Glazba članova talijanskog društva više nije dostupna ni u starijim postovima.

Prema stajalištu regulatora, Meta je time iskoristila ekonomsku ovisnost SIAE-a i naštetila njegovoj konkurentnosti. Vlasti napominju da je Meta također spriječila glazbenike SIAE-a da svoja djela plasiraju na drugim društvenim mrežama.

Američka kompanija spremna je surađivati s talijanskim vlastima, rekao je u srijedu glasnogovornik Mete, dodajući da želi postići sporazum koji bi odgovarao obje strane.