VOLIMO USLUGE U PAKETU

U Hrvatskoj blizu milijun priključaka na broadband

31.05.2013 u 16:26

Bionic
Reading

Sve više koristimo pakete usluga koji uključuju širokopojasni pristup internetu. Penetracija broadbanda je gotovo 30 posto, a zaživjela je i nova usluga na tržištu - zemaljska naplatna TV, kažu u HAKOM-u

Broj širokopojasnih priključaka putem nepokretne mreže prešao je 900 tisuća. Na kraju prvog tromjesečja 2013. godine iznosio je 900.509 širokopojasnih priključaka, što daje prosječnu gustoću od 21,02 posto.

Zajedno s brojem priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem pokretnih mreža, čija gustoća iznosi 8,79 posto, ukupna gustoća u pokretnim i nepokretnim mrežama dosegnula je na kraju prvog tromjesečja 2013. godine 29,81 posto.

Ohrabruje što je po prvi puta zabilježen rast priključaka u gotovo svim županijama, a što je izravna posljedica većih ulaganja operatora, kažu u HAKOM-u.

Od ukupnog broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem nepokretne mreže, 47,88 posto odnosi se na pakete usluga kojih je gotovo 20 posto više nego u prethodnom tromjesečju, odnosno 431.190.

Očekuje se da će se u idućem razdoblju broj korisnika paketa povećati, a ponuda operatora nastaviti širiti. Navedeno je vidljivo iz rasta broja priključaka za usluge IPTV-a, i to za oko 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Zbog sve veće preferencije krajnjih korisnika za pakete usluga operatori uslugu pristupa internetu sve više povezuju s uslugom prijenosa TV programa uz plaćanje naknade.

Raste i broj priključaka usluge televizije putem drugih tehnologija. Zaživjela je i usluga naplatne televizije, koja korisnicima na velikom području Republike Hrvatske pruža mogućnost gledanja televizijskih programa putem zemaljskog digitalnog TV signala.