PRAVILA IGRE

Twitter u novom vodiču: 'Ako se ovako ponašate, letite van'

06.11.2017 u 12:21

Bionic
Reading

Jasna i glasna pravila uvijek su dobra vijest, no pitanje je može li ih Twitter uopće provoditi

Twitter trenira strogoću. Poznata društvena mreža već se godinama povlači po vijestima zbog konstantnih skandala i priča o zlouporabi platforme, no čini se da tome polako dolazi kraj. Kompanija je najavila nove alate za borbu protiv inernetskih štetočina.

Twitterov tim za sigurnost najavio je novu verziju pravila ponašanja te pojasnio što ona točno znače.

U nedavno objavljenom blogu, sigurnosni tim je objasnio sve promjene koje dolaze na Twitter. Sada će nam biti kristalno jasno što znači zlostavljanje, samoranjavanje, spamanje i nasilni sadržaj odnosno sadržaj za odrasle. Za prvu stavku (zlostavljanje) Twitter naglašava da je važan kontekst, dok samoranjavanje ima točan set pravila po kojima će društvena mreža reagirati na određene slučajeve.

Jasna pravila iza kojih se mora stajati

Valja jasno naglasiti da su ova pojašnjenja tek početak rata protiv nedozvoljenog sadržaja. Sigurnosna skupina Twittera planira izdati detaljnije verzije svih pravila prije kraja studenog.

Pitanje je, doduše, hoće li ovi koraci napraviti išta da uravnoteže zlouporabu poznate društvene mreže. Pojašnjavanje pravila je jedna stvar, no ako Twitter ne uspije stati negativcima na kraj, čitav pothvat je uzaludan.

Podsjetimo, Twitter se u posljednje vrijeme itekako prati (i kritizira) zbog objava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Poznat je slučaj kada su riječi američkog predsjednika na toj društvenoj mreži naišle na osudu mnogih jer se zapravo otvoreno pozivale na rat sa Sjevernom Korejom. 

I dok se klasične korisnike te mreže (pa čak i onih s oznakom ovjerenih računa) bez problema uklanjalo na 24h ili trajno za kršenje pravila korištenja, predsjednik Trump ostao je na mreži. 

Društvena mreža se branila time da je posrijedi nešto od javnog interesa ljudi diljem globusa te je vrijedno ostavljanja u objavljenom izdanju.

Račun američkog predsjednika ugasio je pak nedavno bivši zaposlenik, i to na čitavih 11 minuta. Iako su isprva iz Twittera tvrdili da je riječ o slučajnoj pogrešci, kasnije su ipak objavili da je korisnički račun američkog predsjednika ugasio djelatnik kojemu je to bio zadnji radni dan u tvrtki.