KAKAV PROPUST

Twitter saga se nastavlja: Plave kvačice osvanule na računima preminulih

24.04.2023 u 13:45

Bionic
Reading

Zadržite li pokazivač iznad plavih kvačica na računima mrtvih slavnih osoba, Twitter će vam reći kako su verificirani 'jer su pretplaćeni na Twitter Blue i potvrdili su svoj telefonski broj'

Nakon što je glavni izvršni direktor Twittera Elon Musk ispunio svoje obećanje da će prošlog tjedna ukloniti plave kvačice za provjeru naslijeđenih računa s Twittera, čini se da su brojni računi sada ponovno verificirani - uključujući i brojne slavne osobe koje više nisu među živima.

Vjerojatno je ponovno pojavljivanje njihovih plavih kvačica dio šireg (i nenajavljenog) plana Twittera za vraćanje verifikacije korisnicima s više od milijun sljedbenika.

Ali, postoji kvaka. Zadržite li, naime, pokazivač iznad plavih kvačica na računima mrtvih slavnih osoba, Twitter će vam reći kako su verificirani 'jer su pretplaćeni na Twitter Blue i potvrdili su svoj telefonski broj'.

Michael Jackson, Chadwick Boseman, Kobe Bryant, Barbara Walters, Anthony Bourdain i Paul Walker samo su neke od brojnih preminulih zvijezda koje su ponovno dobile status provjere.

Među njima je i istaknuti novinar i kolumnist Jamal Khashoggi, koji navodno daje više od osam američkih dolara mjesečno unatoč tome što je ubijen 2018. godine.

Riječ je, vjerojatno, o korištenju tipične Twitterove šprance, ali čini se nepriličnim primijeniti je na račune mrtvih korisnika.

U nekim slučajevima može biti točno kako su se organizacije koje upravljaju računima mrtvih korisnika prijavile za verifikaciju (Bosewickov račun, na primjer, uglavnom retvita Chadwick Boseman Foundation for the Arts).

Ali, mnogi od računa koje se ponovno provjerava već godinama miruju.

Na stranu što je posthumna verifikacija korisničkih računa sama po sebi pomalo i morbidna, pa i neukusna.

Brojne slavne osobe poput LeBrona Jamesa i Stephena Kinga rekle su da ne bi platile status verifikacije. Umjesto toga, Musk je sam platio za njihove tikove - potez koji potkopava njegovu tvrdnju kako je plaćena provjera egalitarna i namjerno antagonizira nadaleko poznate korisnike koji Twitteru dižu vrijednost.

Neki korisnici također su primijetili da vraćanje plavih kvačica na račune mrtvih slavnih također daje neopravdani prestiž novom sustavu plaćene provjere, piše Verge.