promjene i kod medija

Pogledajte tko je sve ostao bez plave kvačice na Twitteru

21.04.2023 u 11:30

Bionic
Reading

Twitter je uklonio oznake o državnom financiranju ili povezanošću s državom s računa raznim medijskih organizacija u petak, piše Reuters.

Twitter je uklonio oznaku medij koji "financira vlada" s računa američkog Nacionalnog javnog radija (National Public Radio - NPR), BBC-a i kanadskog CBC-a.

Uklonjena je i oznaka "medij povezan s kineskom državom" s računa kineske novinske agencije Xinhua i računa novinara koji rade za takve medije.

Prvi su od 2020. spomenutu oznaku dobili računi kineskih državnih medija i njihovih urednika te nekih ključnih vladinih dužnosnika, a mediji poput NPR-a i CBC-a dobili su oznaku tek ranije ovog mjeseca.

Zbog toga su NPR i CBC prestali objavljivati na svojim Twitter računima, argumentirajući da dodijeljena oznaka ne opisuje točno njihov status.

U prošlotjednom intervjuu za BBC, milijarder, vlasnik Twittera Elon Musk rekao je da Twitter pokušava biti "precizan" te da razmatra mogućnost promjene oznake.

"Naš cilj je jednostavno biti što istinitiji i točniji. Prilagođavamo oznaku u 'javno financiran' (medij), što je nešto čemu se teško usprotiviti", kazao je Musk.

Twitter, NPR, CBC i BBC nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar o uklanjanju oznake.

Twitter je u četvrtak također uklonio plavu kvačicu s profila tisuća ljudi, uključujući slavne osobe, novinare i istaknute političare poput Hillary Clinton.

Među onima koji su izgubili svoje značke su i bivši američki predsjednik Donald Trump, suosnivač Microsofta Bill Gates i zvijezda reality TV programa Kim Kardashian.

Bez plave kvačice ostao je i papa Franjo, no ubrzo je zamijenjena sivom kvačicom koja označava profil osobe koja je dio vlasti u nekoj državi.