POVRAT NOVCA

Tvorac Fortnitea mora vratiti novac prevarenim igračima, iznos je ogroman

20.09.2023 u 15:11

Bionic
Reading

Naknada proizlazi iz nagodbe koju je Federalna komisija za trgovinu u ožujku finalizirala s tvrtkom Epic Games, tvorcima Fortnitea

Kao dio nagodbe od 520 milijuna dolara sa Federalnom trgovinskom komisijom, Epic Games će biti prisiljen vratiti 245 milijuna dolara igračima Fortnitea koji su navodno navedeni na nenamjernu kupnju na platformi.

Kao dio pritužbe koju je prvi put najavio FTC u prosincu prošle godine, navodi se da je 'tvrtka za izradu videoigara maloljetnim igračima olakšala da naplaćuju troškove bez pristanka roditelja te da je također zaključala račune potrošača koji su osporavali neovlaštene naknade'.

Regulatorno tijelo je mailom počelo obavještavati više od 37 milijuna ljudi, pitavši ih traže li naknadu, izvještava Engadget.

Cijeli postupak mogao bi potrajati mjesec dana, a FTC navodi da će korisnici koji vjeruju da su bili žrtve Epicove neetičke prakse, do 17. siječnja 2024. morati podnijeti zahtjev u sklopu kojeg se mogu prijaviti za povrat novca izravno na web-stranici FTC-a. FTC napominje da je ovo jedan od najvećih povrata novca u slučaju povezanom s videoigrama dosad.

Budući da je Epic Games prekršio Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu ili COPPA, naređeno mu je da plati 275 milijuna dolara te vrati novac potrošačima.