TEHNO PREGLED

Koji je bolji - Samsung Galaxy Note 10 Plus ili Huawei P30 Pro?

29.08.2019 u 12:11

Bionic
Reading

Tražite veliki pametni telefon s operativnim sustavom Android, ali ne možete si priuštiti dva uređaja odjednom? Pogledajte pregled mogućnosti koje nude perjanice iz Južne Koreje i Kine

Samsungov Galaxy Note 10 Plus dolazi s Qualcommovim procesorom Snapdragon 855, 12 gigabajta RAM-a i do 512 GB memorije, što bi trebala biti jača konfiguracija od one koju nudi Huawei P30 Pro s procesorom Kirin 980. Ipak, u oba slučaja riječ je o moćnim procesorima, s minimalnim razlikama u performansama na svakodnevnoj razini.

Oba smartfona odlično izgledaju, staklenih kućišta i zaslona gotovo bez obruba. Ako vam se ne sviđa zubić na zaslonu moguće je kako će vam više odgovarati okrugli izrez na Noteu 10 Plus. No, zubić na P30 Pro je mali i nenametljiv.

Oba modela dolaze u izdanjima raznih boja, a P30 Pro i dalje ima 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, za razliku od Samsungovog pametnog telefona. Preporučljivo je da za oba nabavite zaštitne futrole, iako se Note 10 Plus čini nešto krhkijim.

Note 10 Plus opremljen je AMOLED zaslonom dijagonale 6,8 inča (17,2 centimetra). P30 Pro ima nešto manji (6,47 inča, odnosno 16,4 cm), također AMOLED. Samsungov ima nešto višu razlučivost (1.440 piksela), kao i ugrađen ultrazvučni čitač otiska prsta koji se u praksi pokazao nešto bolji od Huaweijevog optičkog, također ugrađenog u zaslon.

Note 10 Plus straga ima četiri kamere: po dvije sa senzorima od 12 megapiksela (jedna je telefoto, obje s optičkom stabilizacijom, otvor blende f/2.1), jednu sa 16 MP (ultraširokokutna, otvor blende f/2.2) i jedan senzor ToF.

P30 Pro također ima četiri kamere straga i, barem na papiru, jaču konfiguraciju: 40 MP s otvorom blende f/1.6, 20 MP s f/2.2, osam MP s f/3.4 i senzor ToF.

TEHNO IZBOR

Pogledajte jeftinije smartfone za svačiji ukus i džep

Pogledaj galeriju

Note 10 Plus podržava brzo punjenje do 45 W, ali dolazi s punjačem snage 25 W. S druge strane, P30 Pro ima punjač snage 40 W, što bi trebalo osigurati brže punjenje s punjačima s kojima ti smartfoni dolaze u paketu.

Što se baterije tiče, Kinezi su u prednosti. Note 10 Plus sa 4.300 mAh može izgurati dan umjerene potrošnje bez punjenja, dok P30 Pro ide i do dva puna dana.

Oba modela su otporna na vodu (IP68) pa ne morate previše brinuti ako ih slučajno ispustite u bazen.

Oba smartfona dolaze s vlastitim softverskim sučeljem povrh Androida 9 Pie. Oba sučelja moguće je prilagoditi potrebama korisnika i rade glatko, a bit će ih moći nadograditi na Android 10.

P30 Pro nudi niz posebnih značajki. Uz poboljšani čitač otiska prsta tu su još, recimo, prepoznavanje lica i Huaweijeva aplikacija za digitalno blagostanje.

Galaxy Note 10 Plus također ima čitač otiska prsta i prepoznavanje lica, ali i podršku za način rada koji oponaša stolno računalo (Windows ili Mac) te digitalnu olovku S Pen kojom možete bilježiti, upravljati kamerom na daljinu, pa čak i crtati po vašim prijateljima u proširenoj stvarnosti.

Galaxy Note 10 Plus je kod nas dostupan po početnoj cijeni 5.199 kuna za model s 256 GB memorije. P30 Pro je nešto skuplji - kod nas ga je moguće nabaviti od 5.500 kn.