ERA TEHNO-ZVIJERI

Titan, kralj superračunala

  • Autor: Merita Arslani
  • Zadnja izmjena 30.10.2012 16:46
  • Objavljeno 30.10.2012 u 12:12
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Titan je superkompjutor od 20 petaflopa, sastavljen je od 40 tisuća procesora, a u sekundi može obraditi dvadeset kvadrilijuna operacija i kalkulacija

U laboratoriju Oak Ridge u američkoj saveznoj državi Tennessee u rad je pušten superkompjuter Titan.

Iako nova top-lista najmoćnijih svjetskih superkompjutera izlazi za koji tjedan na kojoj trenutno prvo mjestu zauzima IBM-ova 'zvijer' Sequoia koji se nalazi u laboratoriju Lawrence Livermore National u Kaliforniji, Titan se smatra još moćnijim.

No kako je tek pušten u rad, treba pričekati da se vidi koliko su efikasne Titanove performanse, koje se prema najavama čine da zaslužuju prvo mjesto među najvećima.

Titan je superkompjutor od dvadeset petaflopa, što je za četiri petaflopa više od Sequoiae. Sastavljen je od 40 tisuća procesora, a u sekundi može obraditi dvadeset kvadrilijuna operacija i kalkulacija. Dvadeset kvadrilijuna jednako je brojci od 20.000 trilijuna. Odnosno, napišite broj jedan i dodajte mu 24 nule.

Titanove mogućnosti mogu se pokušati usporediti s ljudskima, iako je nemoguće izvesti takvu operaciju. Svaki od sedam milijardi ljudi na svijetu bi morali obaviti tri milijuna operacija u sekundi, što bi bilo ravno onome za što Titanu samom treba jedna sekunda. Titan je koštao preko sto milijuna dolara (gotovo 600 milijuna kuna).

Titan će biti potpuno spreman za rad do kraja godine, a koristit će se za znanstvene projekte, istraživanjima o biogorivima, nuklearnoj fizici, astrofizici, klimatskim promjenama, atomskim znanostima i sličnim projektima za koje su obični kompjuteri i njihove mogućnosti nedovoljni.

Osim što će Titan biti neophodan za najzahtjevnija znanstvena istraživanja, on je ujedno i američki odgovor na kineske i japanske superkompjutere. Naime, Japan i Kina posjeduju superkompjutere koji se nalaze među prvih pet najmoćnijih na svijetu. Amerika je jedina koja im može konkurirati.

Njihovo natjecanje s Kinom i Japanom je važno zbog različitih istraživanja jer svaka od ovih zemalja ima različite prioritete u korištenju svojih superkompjutera. Amerika svoje superkompjutere uglavnom koristi za znanost, dok su Kina i Japan najviše okrenute prema razvoju visoke tehnologije.

Titan će se, kada postane skroz operativan, godišnje moći koristiti za četrdeset najzahtjevnijih znanstvenih projekata. Znanstvenicima će njegovo korištenje biti omogućeno besplatno, dok će održavanje Titana Oak Ridge godišnje stajati deset milijuna dolara (oko 59 milijuna kuna).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi