ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

Tesla odlučila: Cybertruck će se proizvoditi u novoj tvornici u Teksasu

23.07.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Nova tvornica Teslinih električnih vozila novi će pogon izgraditi u samom srcu Teksasa. Elon Musk i njegova kompanija će uložiti u regiju, a za uzvrat će u Austinu dobiti lokacijsku dozvolu

Tesla je objavila financijske rezultate za drugi kvartal 2020. prema kojima, unatoč koronakrizi, bilježi zaradu. U jeku jako dobrog poslovanja, auto kompanija je također najavila izgradnju novog Gigafactoryja, i to u Austinu, izvještava Cnet. Tvornica će proizvoditi Cybertruck i Semi te će istočnu obalu SAD-a opskrbljivati Modelom 3 i Modelom Y.

'Nalazit će se na obali rijeke Colorado gdje ćemo izgraditi šetalište. Gigafactory će biti pravi ekološki raj koji ćemo otvoriti javnosti' rekao je Elon Musk tijekom saziva za investitore održanog 22. srpnja.

Ništa od Oklahome

Gigafactory se prvotno trebao graditi u Tulsi, no Tesla je ipak odlučila prebaciti pogon u Teksas gdje je kompanija uspjela ugovoriti i niže poreze u razmjenu za investiciju u javne škole.

Novo postrojenje će, pored proizvodnje Cybertrucka, na sebe preuzeti i opskrbu cijelog istočnog dijela SAD-a Modelom Y. Podsjetimo, kompanija je do sad svu proizvodnju držala u Fremontu u Kaliforniji.

Prema dosadašnjim izvješćima, Tesla želi pokrenuti izgradnju prije kraja ove godine. Proizvođače je najavio vremenski prozor u posljednjem financijskom izvješću te je naglasio da pripreme na gradilištu traju već nekoliko tjedana. Jednom kada ju izgrade, tvornica Gigafactory u Austinu upošljavat će oko 5000 zaposlenika.