DOMAĆE ISTRAŽIVANJE

Tek petina hrvatskih tvrtki posluje u oblaku

11.02.2015 u 15:41

Bionic
Reading

Kao jedan od glavnih razloga za oprez prilikom korištenja usluga u oblaku, ispitanici su istaknuli bojazan da bi netko neovlašteno pristupio njihovim podacima, ali i da oni ne bi mogli u svakom trenutku pristupiti tim istim podacima

Tvrtka Perpetuum Mobile je krajem prošle godine provela kratko istraživanje o korištenju računalstva u oblaku u Hrvatskoj. Obuhvatilo je 342 ispitanika, koji su odgovarali na niz pitanja o svojim navikama, očekivanjima i strahovima vezanim uz poslovanje u oblaku.

Istraživanje je pokazalo kako većina ispitanika neki oblik poslovanja u oblaku koristi posljednjih pet godina. Prilikom odabira usluga većini je ispitanika bitno da je usluga besplatna, dostupna, jednostavna za korištenje te da ima mogućnost dijeljenja podataka s drugim korisnicima.

Najčešće se koristi usluge internetskog servisa za e-poštu i pohrane podataka. Kao jedan od glavnih razloga za oprez prilikom korištenja usluga u oblaku, ispitanici su istaknuli bojazan da bi netko neovlašteno pristupio njihovim podacima, ali i da oni ne bi mogli u svakom trenutku pristupiti tim istim podacima.

Hrvatske tvrtke nešto više od prosjeka EU koriste usluge u oblaku (22 posto u Hrvatskoj u odnosu na 19 posto u EU), ali i tu još uvijek postoji prostora za rast. U 55 posto slučajeva naveli su kako njihova tvrtka već koristi usluge poslovanja u oblaku, a oko 11 posto izjasnilo se kako namjerava početi koristiti usluge poslovanja u oblaku.


Među tvrtkama koje koriste poslovanje u oblaku, najčešće se koriste usluge pohrane (backup) podataka, kolaboracije te web hostinga. Kao glavne prednosti ističu bolje korištenje internih resursa, rad zaposlenika na novi, bolji način te bržu realizaciju poslovnih prilika.

Ako bi se usluge koje su sad besplatne naplaćivale, spremni su platiti e-mail i servis pohrane. Trećina ispitanika bi u potpunosti odustala od korištenja usluga u oblaku kada bi se one naplaćivale.

'Zanimljivo, pokazalo se kako je Hrvatska po pitanju prihvaćanja poslovanja u oblaku u nekim segmentima iznad EU prosjeka. Unatoč tome, vidimo da na tom području ima značajnog prostora i prilika za rast u budućnosti', naglasio je Ivo Špigel, član uprave tvrtke Perpetuum Mobile.

Predstavljanju rezultata istraživanja prethodio je panel na kojem su o izazovima i iskustvima cloud computinga govorili Saša Divjak, partner u Odvjetničkom društvu Divjak, Topić i Bahtijarević, Ivica Perica, direktor Odjela poslovnog savjetovanja u Deloitteu teŠpigel.

Istaknuto je kako globalni trendovi pokazuju da je manjim tvrtkama, koje nisu do sad koristile nikakve servise u oblaku, puno jednostavnije prijeći na takvo poslovanje. Veće korporacije još uvijek ne žele izgubiti kontrolu nad podacima te se rjeđe odlučuju na prelazak u oblak.


Što se Hrvatske tiče, multinacionalne tvrtke već su krenule s migracijom svog poslovanja u oblak, dok manje tvrtke još uvijek sporadično koriste usluge i servise u oblaku.

'Kod nas još uvijek treba razbiti psihološke barijere oko pitanja sigurnosti. Način razmišljanja da se podaci drže kod kuće neće promijeniti ni brzo ni jednostavno ali ide se u tom smjeru', istaknuo je Divjak, koji je predstavio i iskustvo Odvjetničkog društva Divjak, Topić i Bahtijarević.

'Priča o cloudu u našem odvjetničkom uredu započela je prije više od dvije godine kada se počelo pričati o potrebi da promijenimo naše shvaćanje o ulozi IT podrške našeg poslovanja. U tom trenutku nismo imali nikakvih informacija kako tako nešto izgleda u praksi u našoj branši.

Nakon prikupljanja iskustava shvatili smo da ćemo morati ići u proizvodnju vlastitog rješenja, da će biti skupo i bolno. Od početka projekta do testiranja prošlo je šest mjeseci.

Naš će odvjetnički ured biti prvi odvjetnički ured u Hrvatskoj koji će, prijeći na integrirani digitalni ured u oblaku', rekao je Divjak.