ŠIROKOPOJASNI PRISTUP

T-HT u 2009. planira ubrzani razvoj optičke mreže

  • Autor: Stanislav Šredl
  • Zadnja izmjena 22.04.2009 14:33
  • Objavljeno 22.04.2009 u 09:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na konferenciji za medije održanoj u sklopu WinDaysa u Opatiji, T-Hrvatski Telekom predstavio je ambiciozan program širenja širokopojasnog pristupa internetu putem daljnjeg razvoja optičke infrastrukture

Unatoč tehnologijama kao što su ADSL 2, koje su omogućile prijenos velike količine podataka putem bakrene parice, ipak je činjenica da budućnost telekomunikacija leži u razvoju optičke mreže, koja bi idealno trebala dolaziti do krajnjeg korisnika (eng. Fiber To The Home (FTTH) - optička vlakna do kuće).

T-HT je danas najavio program pod nazivom Fiberland u sklopu kojega bi do kraja 2009. godine oko 50.000 korisnika trebalo biti priključeno na optičku mrežu; trenutno je taj broj limitiran na oko 200 testnih korisnika u četiri najveća hrvatska grada. Optička infrastruktura omogućit će brži i pouzdaniji pristup internetu i kvalitetnije korištenje zahtjevnih usluga kao što su VoIP te IPTV.

U ovom trenutku T-HT-ova usluga širokopojasnog pristupa internetu, MAXadsl, ima preko 470.000 korisnika. Cilj T-HT-a jest omogućiti tehničke preduvjete za širokopojasni pristup internetu za milijun korisnika do 2009. godine, a da bi to postigli - unatoč krizi - uložit će više od milijardu kuna u fiksnu mrežu.

Predsjednik Uprave T-Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić i član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Grupe Božidar Poldrugač pojasnili su i mnoge detalje i brojke iz strategije razvoja T-HT-a. Primjerice, da bi MAXadsl mreža danas funkcionirala, postavljeno je oko 2.500 DSLAM-ova (uređaja koji omogućuju spajanje više ADSL uređaja na brzu optičku infrastrukturu); također, kako tvrdi g. Poldrugač, T-HT u optičku infrastrukturu intenzivno ulaže već nekoliko godina, a sada su cijene izgradnje infrastrukture pale te su sazreli uvjeti za dovođenje optike do krajnjih korisnika. Na novinarsko pitanje je li cilj T-HT-a dovesti FTTH samo u većim gradovima, g. Mudrinić je rekao da je krajnji cilj T-HT-a 'dovesti mogućnost širokopojasnog pristupa u svako domaćinstvo u Hrvatskoj'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi