OPASAN HOBI

Šveđanin pokušao razbiti atome u svojoj kuhinji

04.08.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Šveđanin, kojeg je policija u srijedu uhitila nakon što je u svojoj kuhinji pokušao razbiti atome, izjavio je danas da je radio eksperimente samo iz hobija

Richard Handl kaže da ga je policija uhitila zbog nedozvoljenog posjedovanja radioaktivnih tvari – radija, americija i urana.

Mjesecima je pokušavao konstruirati nuklearni reaktor, a svoje eksperimente, u kojima je, među ostalim, izazvao otapanje radija na štednjaku, opisivao je na blogu. Budući da njegovi pokusi nisu davali očekivane rezultate, shvatio je da bi mogli biti opasni i protuzakoniti pa je poslao upit švedskoj nuklearnoj agenciji koja mu je odgovorila tako što mu je na vrata poslala policiju.

'Oduvijek sam se zanimao za fiziku i kemiju', rekao je Handl i dodao da je samo htio provjeriti je li moguće razbiti atome u kući.

Ako mu sud utvrdi krivnju, mogao bi biti osuđen na dvije godine zatvora ili novčanu kaznu.

Iako policija u njegovu stanu na jugu Švedske nije otkrila opasne razine zračenja, Handl priznaje da projekt baš i nije bio najbolja ideja.

'Odsada nadalje držat ću se isključivo teorije', rekao je samozvani atomski fizičar.

Handl nije prvi slučaj

Handl nije prvi čovjek koji je pokušao izgraditi kućni nuklearni reaktor. Godine 1994. isto je probao i 17-godišnji David Hahn iz Michigana. On je prikupljao ključne radioaktivne elemente iz svakodnevnih kućanskih uređaja (americij iz detektora dima, a radij iz satova), a reaktor je izgradio od olovnih ploča. Uspio je čak uvjeriti neke profesore i znanstvenike da je njihov kolega, a ne učenik. Iako nikada nije uspio stvoriti kritičnu masu potrebnu za reakciju, u svojem je domu stvorio opasne razine zračenja. Čišćenje njegove šupe i okolice stajalo je 60.000 dolara.

Handlovi pokušaji nisu dosegnuli razinu Hahnovih. Šveđanin je pokušao izvesti reakciju u običnom loncu, a počeo je tako što je otopio radij u 96-postotnoj sumpornoj kiselini. No reakcija je izazvala neobične efekte pa se zabrinuo i obratio vlastima.