CIVILIZACIJA NA TESTU

Sunce bi uskoro moglo poharati Zemlju poput tsunamija!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 30.10.2014 12:45
  • Objavljeno 09.03.2012 u 11:08
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zemlja se još uvijek kupa u jednoj od najsnažnijih solarnih oluja koju je posljednjih godina lansiralo Sunce, no stručnjaci upozoravaju da ozbiljne probleme tek možemo očekivati narednih dana i mjeseci

Svemirsko vrijeme koje utječe na život na našem planetu slijedi 11-godišnji ciklus u kojem aktivnosti Sunca rastu i padaju. Vrhunac tog ciklusa očekuje se u 2013. godini. S jačanjem solarnih aktivnosti povećava se broj izbačaja koronalne mase – gustih oblaka nabijenih čestica koje ponekad udaraju u Zemljino magnetsko polje, spuštaju se po magnetskim silnicama prema polovima i izazivaju geomagnetske oluje. Najčešća, a ujedno i najljepša posljedica ovih oluja su sjajne aurore. Međutim, jake oluje također mogu uzrokovati i velike probleme – mogu oštetiti satelitske sustave, prekinuti opskrbu električnom energijom te ozračiti astronaute ili putnike u zrakoplovima koji lete blizu polova.

Oblak koji je jučer udario u Zemlju za sada nije izazvao veće probleme jer je njegova magnetska orijentacija bila takva da ju je Zemljino magnetsko polje 'amortiziralo'. No stručnjake brine mogućnost da bi neka superoluja mogla probiti štitove našeg planeta i izazvati probleme u satelitskoj navigaciji, komunikaciji i pad računalnih sustava.

'Ova solarna oluja jedna je od najjačih u posljednjih nekoliko godina, međutim, ne spada u najvišu kategoriju', rekao je dr. Craig Underwood sa Sveučilišta Surrey i dodao: 'Možemo očekivati još sličnih, a možda i puno snažnijih u sljedećih godinu dana kako se približavamo solarnom maksimumu. Ovakvi događaji su upozorenja na činjenicu da je suvremeni zapadnjački način života jako ovisan o svemirskoj tehnologiji i nacionalnim električnim mrežama.'

Moglo bi nam se dogoditi nešto poput cunamija

Profesor Alan Woodward s odjela za računarstvo na istom sveučilištu ističe da bi neke od oluja koje se očekuju mogle srušiti računalne sustave.

'Tijekom Olimpijskih igara 2012. najintenzivnije računalne aktivnosti podudarit će se s rekordnim razinama aktivnosti Sunčevih pjega koje obično izbacuju solarne baklje. Može se dogoditi da ove godine doživimo ono što se obično naziva 'slučaj crnog labuda': malo vjerojatnu pojavu, koja će, ako se ipak dogodi, imati izuzetan utjecaj na naše živote. Posljednji sličan događaj bio je japanski cunami koji je uzrokovao goleme štete. Ove godine mogli bismo vidjeti razorne rezultate pada računalnih sustava.' Mada se računala mogu zaštititi, britanski stručnjak ističe da ih u svijetu vrlo malo ima potrebna pojačanja. 'Čak i važni sustavi poput onih koji upravljaju avionskim motorima ili medicinskim uređajima osjetljivi su na zračenje. Koliko puta ste vidjeli upozorenja da isključite svoje mobitele kako ne bi utjecali na osjetljive naprave? Zamislite združeni utjecaj milijardi mobitela koji svi rade istovremeno. Život kakav poznajemo mogao bi stati', upozorio je Woodward.

Centri za svemirsku prognozu ističu da aktivno područje na Suncu koje je uzrokovalo novu oluju i dalje raste, što znači da bi u narednim danima moglo biti još sličnih ili čak jačih udara na Zemlju i život na njoj.

Snaga razaranja solarne oluje ovisi o više čimbenika – o jačini i brzini koronalnog izbačaja, o tome je li usmjeren izravno prema Zemlji te o tome je li magnetska orijentacija oluje istovjetna ili suprotna zemljinom magnetskom polju.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi