ZVJEZDANI SPEKTAKL

Sudar galaksija uzrokovao najveću eksploziju zvijezda

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 24.11.2010 16:06
  • Objavljeno 24.11.2010 u 11:27
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Astronomi su pomoću svemirskih teleskopa fotografirali najveću dosad viđenu eksploziju svjetla izazvanu sudarom dviju spiralnih galaksija

Budući da su zvijezde prekrivene gustom prašinom, cijeli je spektakl snimljen na infracrvenim valnim dužinama instrumenata NASA-inih teleskopa Hubble i Spitzer

Znanstvenici tvrde da je to najsjajnija eksplozija ikada zabilježena izvan središta neke galaksije. Raniji rekord u galaksiji Antennae bio je čak 10 puta slabijeg intenziteta. Rodilišta zvijezda obično se nalaze u jezgrama galaksija, u gustim nakupinama prašine i plinova, međutim nove snimke pokazuju da njihovo intenzivno stvaranje mogu pokrenuti i galaktički sudari.

'Otkriće dokazuje da sudari galaksija pokreću snažne procese stvaranja zvijezda izvan središta matičnih galaksija', rekla je autorica članka objavljenog u časopisu Astronomical Journal, Hanae Inami, znanstvenica Sveučilišta za napredne studije u Japanu i Znanstvenog centra Spitzer na Kalifornijskom tehnološkom institutu.

'Infracrveno svjetlo koje dominira galaksijom domaćinom može se mjeriti s najsvjetlijim galaksijama koje se nalaze relativno blizu naše Mliječne staze', dodala je Inami.

Suautor studije Lee Armus iz Znanstvenog centra Spitzer kaže da je to jedan od najsvjetlijih objekata u lokalnom svemiru.

Inami, Armus i njihovi kolege prikriveni su bljesak otkrili u interakciji galaksija poznatoj kao II Zw 096. Ovaj galaktički sudar u zviježđu Dupina, od nas udaljen oko 500 milijuna godina, nastavit će se razvijati još stotinama milijuna godina. Njegove gravitacijske sile već su razorile spiralnu strukturu jedne od galaksija.

Najsvjetliji dio, dužine oko 700 svjetlosnih godina, tek je djelić II Zw 096 koja se proteže na oko 50 do 60 tisuća svjetlosnih godina. Na temelju podataka prikupljenih teleskopom Spitzer znanstvenici su procijenili da se u sudaru svake godine stvore zvijezde ukupne mase oko 100 puta veće od Sunca.

 

Prozor u budućnost Mliječne staze


U stapanju galaksija zvijezde se rijetko izravno sudaraju jer su međusobno jako udaljene – čak i u napučenim jezgrama dijele ih trilijuni kilometara. Međutim, oblaci plinova i prašine međusobno se sudaraju, prolaze jedni kroz druge poput morskih valova, izazivaju gravitacijsko urušavanje i u gustim džepovima materije pokreću stvaranje novih zvijezda. Ova mlada vruća tijela sjaje vrlo snažno u ultraljubičastom dijelu spektra, no okolna prašina i plinovi apsorbiraju svjetlost i emitiraju je na nižim valnim duljinama.

Stapanje galaksija poput II Zw 096 zanimljivo je i kao dobar uvid u sudbinu naše Mliječne staze koja će se kroz nekih 4,5 milijardi godina sudariti sa susjednom Andromedom. Sudar bi se mogao odvijati nedaleko od našeg planetarnog sustava, koji se nalazi na oko 2/3 puta od središta Mliječne staze, međutim Sunce će tada ionako biti na kraju svoga života.

 

Simulacija sudara Mliječne staze i Andromede

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!