neizvjenosti nema kraja

Sudac privremeno zabranio blokadu preuzimanja TikToka, pregovori se nastavljaju

28.09.2020 u 12:19

Bionic
Reading

Vlasnici popularne kineske aplikacije mogu odahnuti. Okružni sudac iz Washingtona je odobrio njihovu molbu te privremeno zabranio blokadu preuzimanja TikToka putem Play Storea i App Storea

Sudac iz Washingtona privremeno je blokirao naredbu Trumpove administracije prema kojoj Apple i Google u svojim dućanima ne smiju nuditi kinesku aplikciju TikTok počevši od 23:59 u nedjelju (po lokalnom vremenu).

Okružni sudac Carl Nichols odobrio je ByteDanceovou molbu i obustavio blokadu, dozvolivši aplikaciji da ostane dostupna u američkim dućanima za apliakcije, no i dalje je dozvolio dodatne restrikcije koje će na snagu stupiti 12. studenog, nakon čega se zbog zakonskih ograničenja aplikacija više neće moći koristiti u SAD-u, prenosi Guardian.

TikTok je službeno objavio da je zadovoljan odlukom te je dodao da 'će nastaviti dijalog sa vladom da naš prijedlog, koji je predsjednik SAD-a preliminarno odobrio, pretvore u dogovor'. ByteDanceov odvjetnik John Hall tvrdi da bi zabrana korištenja bila 'kazna' koja bi zatvorila javni forum dostupan desecima milijuna Amerikanaca.

U dopisu koji je bio uručen prije saslušanja, odvjetnici TikToka napisali su da je zabrana 'proizvoljna i zlonamjerna' te da bi mogla 'potkopati sigurnost aplikacije i podataka' blokiranjem nadogradnji za aplikaciju koju koristi oko sto milijuna Amerikanaca.

ByteDance također tvrdi da je blokada nepotrebna zato jer se već vode dogovori o restrukturiranju vodstva TikToka kako bi se riješila zabrinutost oko pitanja državner sigurnosti koju, podsjećamo, američka vlada smatra glavnim razlogom zbog kojeg se TikTok mora 'obuzdati' u rukama američkih kompanija.