BUDUĆNOST RATOVANJA

Studente obučavaju za 'cyber ratnike'

18.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Američki studenti već se sad pripremaju za 'cyber ratovanje' kroz radionice na kojima uče kako hakirati i kako spriječiti hakiranje

Nakon svakog većeg hakerskog napada, analitičari ponavljaju svoje upozorenje kako se u budućnosti ratovi neće voditi automatskim oružjem ili bombama, već na virtualnim ratištima na internetu.

Za takvo ratovanje neće biti potrebni profesionalni vojnici, već stručni i dobro obučeni 'cyber ratnici'.

Sveučilište u New Yorku već je svoje studente počelo pripremati za ulogu 'cyber ratnika'. Kako prenosi ZDNet, studenti uče kako provaliti u računalni sustav.

Na 'hakerskim večerima' nekih 270 studenata se okuplja uz pizzu i glazbu i noći provodi hakirajući različite mreže.

Iako je hakiranje ilegalno, da bi naučili kako se obraniti od hakerskog napada, studenti prvo moraju savladati samo hakiranje. Tu im pomažu stručnjaci i sveučilišni profesori koji osmišljavaju vježbe čiji je cilj staviti studente u situaciju u kakvoj bi se mogli naći u stvarnome svijetu.

Slične se 'hakerske večeri' odvijaju i na drugim fakultetima diljem SAD-a, ali i Australije i Velike Britanije.

Alan Paller, direktor SANS Instituta, upozorava kako je nužno da studenti steknu praktične vještine, jer je previše stručnjaka za cyber sigurnost stručno samo u teorijskom pogledu.

'Sljedeća generacija mora biti obučena tako da se može boriti protiv cyber kriminala, a za to im trebaju praktične vještine', ističe Paller.

A da će studenti stečeno znanje moći dobro unovčiti, govori podatak da je u američkom proračunu za 2014. godinu predviđeno nekoliko stotina milijuna dolara za 'unajmljivanje vojnih hakera' i 'jačanje Pentagonovih sigurnosnih cyber snaga'.

SAD bi 2014. trebao izdvojiti 4,7 milijardi dolara (27,4 milijardi kuna) za cyber sigurnost i obranu. Sasvim dovoljan iznos da se nijedan od tih 270 studenata ne odluči postati 'cyber kriminalac'.