IMA LI IKOGA TAMO?

Znanstvenici oduševljeni: Strojno bi učenje moglo dramatično ubrzati potragu za vanzemaljskom inteligencijom

07.02.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Potraga za inteligentnim životom u svojoj je srži pretraživanje i sortiranje podataka, a prema novom znansvenom radu strojno bi učenje moglo odigrati ključnu ulogu u otkrivanju naših kozmičkih susjeda

Polje potrage za izvanzemaljskom inteligencijom u zadnje vrijeme proživljava velik uzlet zahvaljujući strojnom učenju, izvještava Verge.

Tim znanstvenika predvođenih Peterom Maom sa sveučilišta u Torontu u novom su znanstvenom radu podijelili metodu strojnog učenja kojom se može pretraživati projekt Breakthrough Listen i otkrivati signale koji spadaju pod potencijalne tehnopotpise - indikacije tehnologije koja je dovoljno složena da potiče od inteligentne vanzemaljske civilizacije.

'Mislim da je pitanje koje si nastavljamo postavljati 'ima li tamo ikoga?'' komentirao je Ma. Dok čovječanstvo svakim danom postaje sve bolje pri istraživanju svemira i učenju o svojoj povijesti, pitanje jesmo li sami nikad nije bilo istaknutije. Ako postoji život dalje od Zemlje, kako ga pronaći? Jesmo li već bili kontaktirani i što moramo napraviti da ostvarimo kontakt s vanzemaljskom civilizacijom?

ASTROFOTOGRAFIJA

[FOTO] Zavirite dublje u svemir uz ove očaravajuće slike snimljene teleskopima James Webb i Chandra

Pogledaj galeriju

Maovo je istraživanje usredotočeno na dio elektromagnetskog spektra koji se naziva uskopojasni radio. Dok objekti u svemiru emitiraju zračenje u širokom rasponu frekvencija, radiofrekvencije su posebno učinkovite za slanje signala. Kad mi, kao ljudi, komuniciramo pomoću radiovalova, koristimo uski pojas jer je to učinkovitije.

Istraživači SETI-ja pretpostavljaju da bi izvanzemaljske civilizacije, ako postoje, učinile isto. 'Iz tehnološke perspektive, ima smisla da svaka inteligentna civilizacija koja također pokušava odašiljati putem elektromagnetskog zračenja poput radija - odašilje u uskim pojasima', objasnio je Ma.

ASTRONOMIJA

[FOTO] Ove neobične zvijezde razvijaju maštu i izazivaju koncepte moderne znanosti

Pogledaj galeriju

Istraživači SETI-ja (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) zainteresirani su za određeni dio radiopojasa na rasponu od oko 1420 MHz. Poznat kao vodikova linija, on je važan astronomima jer je riječ o frekvenciji na kojoj neutralni vodik emitira zračenje. Istraživači vjeruju da bi svaka izvanzemaljska civilizacija zainteresirana za zvijezde vjerojatno također gledala u ovaj pojas, čineći ga takozvanim 'galaktičkim pojilištem'. Da civilizacija pokušava komunicirati preko bespuća svemira, postoji šansa da bi mogla koristiti tu frekvenciju.

Ovaj pristup bio je osnova mnogih prijašnjih istraživanja SETI-ja: pročešljavanja podataka u potrazi za signalima u ovom opsegu čestim korištenjem algoritma koji se zove turboSETI. Ovaj algoritam pretražuje dijagrame vremena po frekvenciji i traži ravne linije koje ukazuju na prisutnost signala. Riječ je o učinkovitoj metodi pretraživanja gomile podataka koja, nažalost, ima poteškoće među kojima su filtriranja lažno pozitivnih rezultata koje uzrokuju smetnje sa Zemlje.

Nova metoda

Nova metoda koristi drugačiji pristup koji, umjesto da traži ravne linije, za uzorak koristi izvorna opažanja te računalo naučili da opaža signale koji ih zanimaju. Ovo omogućuje fleksibilniji pristup prepoznavanju signala i otkrivanja anomalija u uskom pojasu koje se uključuju i isključuju, čak i ako nemaju jednostavan oblik linije koji bi tradicionalni algoritam inače označio. Riječ je o općenitijem pristupu koji dopušta očitanje tipova signala koje inženjeri sa Zemlje možda ne mogu predvidjeti.

'Ono što su ljudi izvorno učinili je da su uzeli klasične algoritme i dodali pristup strojnog učenja', komentira Ma. Sada, s razvojem u području strojnog učenja, sve se može temeljiti na njemu. Ovo je važno jer je SETI u biti igra brojeva: izazov je sakupiti dovoljno podataka s dovoljno teleskopa da se šanse za otkrivanje povećaju. Za pročešljavanje svih tih podataka kako bi se pronašla igla u kozmičkom plastu sijena trebaju nam sve učinkovitije metode.

Šire područje SETI-ja neobičan je pothvat po tome što istraživači mogu posvetiti cijelu svoju karijeru traženju nečega što možda i ne postoji. Novi alati poput snažnih nizova teleskopa i tehnika strojnog učenja mogu pomoći da pretraživanje bude točnije i preciznije. 'Nikad u povijesti nije postojao bolji trenutak da radimo SETI', rekao je Ma. Ali čak i ako život postoji izvan našeg planeta, možda ga nikada nećemo imati priliku otkriti.

S druge strane, postoji primamljiva mogućnost da bi čovječanstvo sutra moglo detektirati intrigantan signal - ili da dokazi o vanzemaljskoj civilizaciji već možda postoje u hrpi podataka prikupljenih tijekom desetljeća osluškivanja neba.

Ta mogućnost zadovoljenja njihove znatiželje drži istraživače SETI-ja angažiranima u dugom lovu. 'Tko zna. Možda postoji revolucionarni signal na nekom tvrdom disku spremljenom među arhivama u podrumu'.