više od 220 milijardi fotografija

Street View slavi 15. rođendan, a Google otkriva: Ovo su najposjećenije lokacije u Hrvatskoj

25.05.2022 u 10:52

Bionic
Reading

Još 2007. godine Google je objavio prve Street View fotografije San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija i Denvera. Od tada, prepoznatljivi Street View automobili opremljeni kamerama fotografirali su više od 220 milijardi Street View fotografija i prešli više od 16 milijuna km - što je jednako obilasku oko zemaljske kugle više od 400 puta! Uz fotografiranje na razini ulice, Street View fotografije zabilježile su unutar kulturnih znamenitosti, svemira i duboko u ocean

Tijekom proteklih godinu dana zahvaljujući usluzi Street View korisnici su imali priliku istraživati brojne gradove, povijesne znamenitosti kao i prirodne ljepote diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Top pet zemalja prema broju posjeta usluzi Street View su Indonezija, SAD, Japan, Meksiko i Brazil. Hrvatska se također našla na listi 100 zemalja prema broju posjeta usluzi Street View zauzevši 43. mjesto.

S toliko svjetskih znamenitosti na dohvat ruke, tri lokacije koje su izazvale najveće zanimanje korisnika tijekom protekle godine dana na usluzi Street View su najviša zgrada na svijetu Burj Khalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kultni Eiffelov toranj u Parizu i posebna kolekcija fotografija kako unutar tako i izvan Taj Mahala u Indiji. Kada je riječ o Hrvatskoj, korisnici su najviše istraživali prekrasni Nacionalni park Plitvička jezera, plažu Zlatni rat na otoku Braču i jedinstvene Morske orgulje u Zadru.

Kao popularna turistička destinacija, Hrvatska je nadaleko poznata po kristalno čistom moru i prekrasnim plažama. Kako bi došli do skrivenih morskih oaza, korisnici usluge Street View najviše su istraživali sljedeće plaže – Pasjača, Oprna te Havajsku plažu. Međutim, Hrvatska je puno više od mora, sunca i plaža, bogata prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom.

Najposjećivaniji muzeji na usluzi bili su Knežev dvor, Muzej iluzija i Memorijalni centar „Nikola Tesla” dok su Nacionalni park Plitvička jezera i Nacionalni park Krka najposjećeniji nacionalni parkovi.

Također, započelo je predstavljanje četiri nove kolekcije:

· Piramide Meroë u Sudanu: Istražite drevne piramide u kojima se nalaze grobnice kraljeva i kraljica Meroitskog kraljevstva zahvaljujući novim panoramskim slikama.

· Milanska katedrala: Najveća je katedrala u Italiji i treća po veličini u Europi te se može pohvaliti jednim od najljepših pogleda na Milano! Sada svatko može zaviriti iza kulisa ovog arhitektonskog i kulturnog dragulja zahvaljujući objavljenim fotografijama u sklopu partnerskog projekta Google Arts & Culture i Milanske katedrale.

· Dom invalida (Les Invalides) u Parizu: Prije Eiffelovog tornja, zlatna kupola Doma invalida bila je najviša točka u Parizu. Nove fotografije povijesnih zgrada Doma invalida omogućuju korisnicima istraživanje muzeja i spomenika. Naučite više o francuskoj vojnoj povijesti virtualnim obilaskom.

· Mreža trajekata u gradu Sydney: Kultna mreža trajekata bit će digitalno sačuvana zahvaljujući suradnji s državnom agencijom Transport for New South Wales. Kasnije ove godine predstavit ćemo ovu kolekciju na usluzi Street View koju smo nazvali „Ferry View”, omogućujući korisnicima diljem svijeta da uživaju u virtualnom obilasku trajekata i luke grada Sydney.