ŠAKA SAVJETA

Što odabrati za gledanje nogometa, projektor ili TV?

10.06.2016 u 14:55

Bionic
Reading

Televizor je doajen kućne zabave bez kojeg je praktično nemoguće zamisliti navijanje za Vatrene tijekom Europskog nogometnog prvenstva. Može li projektor za kućno kino zamijeniti dosad nedodirljivog kralja?

Iz Epsona je stiglo nekoliko savjeta i preporuka za vas koji razmišljate o tome da TV zamijenite projektorom: Evo što bi trebali imati u vidu.

Projektori nude veću sliku. Ovisno o modelu, promjer projekcije može dosegnuti i do 7,6 metara, sa čime se većina televizora teško može mjeriti. Pri nabavci nemojte zanemariti visoku razlučivost (najmanje FHD, 1.920 puta 1.080 piksela).

Dolaze s ugrađenim zvučnicima, iako u pravilu slabijima od onih u televizorima. No, soundbarovi su sve češća nadopuna i boljim modelima televizora.

Lakše su prenosivi i fleksibilniji pri montaži. Tu usporedbe nema: projektori su daleko manji, a i puno ih je lakše montirati nego bilo koji TV. Plus, za projekciju im je dovoljna ravna bijela površina.


Imate li zamračenu prostoriju? E, televizori tu bolje stoje jer je svjetlina slike koju projiciraju projektori slabija i podložnija okolnom osvjetljenju. Želite li podjednake rezultate pri dnevnom svjetlu, ne nabavljajte projektor slabiji od 2.000 lumena.

Projektor je samo projektor. Nema ugrađen prijamnik za TV kanale, niti široki spektar mogućnosti koje donose pametni televizori.
Dobar 2D/3D projektor stajat će vas preko 10.000 kuna. Vrhunski modeli podržavaju i bežičan prijenos signala, imaju visok omjer kontrasta, vrhunsku sliku… Početni Epsonovi modeli s FHD razlučivošću koštaju oko pet tisuća kuna.

Ako ste se već odlučili za nabavku projektora kako bi na njemu pratili Europsko nogometno prvenstvo, prije no što posegnete za novčanikom razmislite o tome za što ćete ga još koristiti. Nije svejedno treba li vam za kućno kino, poslovne prezentacije ili Overwatch na zidu.

Što su svjetliji uvjeti u kojima ga koristite, to veću izlaznu svjetlosnu snagu trebate. Za kućnu uporabu dovoljno je između 2.000 i 3.000 lumena. Za projekcije na otvorenom trebat ćete nešto jače. Planirate li ga koristiti u zamračenim uvjetima, nabavite projektor s visokim omjerom kontrasta.

Za spajanje na set top box uzmite projektor s ugrađenim omjerom slike 16: 9 i digitalnim HDMI ulazom. Što se razlučivosti tiče, uzmite FHD ili WUXGA.


Želite li veću kvalitetu slike, nabavite projekcijsko platno. Ako vam to nije važno, zid će sasvim dobro poslužiti. Postoje i posebne boje za premazivanje projekcijskih površina, pa razmislite i o toj opciji.

Za projekciju na čitavom zidu morat ćete postaviti projektor na dovoljnu udaljenost u odnosu na površinu na koju ćete projicirati. Ona je određena omjerom udaljenosti (throw ratio) svakog pojedinog modela. Većina projektora opremljena je zoom objektivom koji omogućava mijenjanje veličine slike bez pomicanja samog projektora.

Smjestite se na udaljenosti dvostruko većoj od širine slike koju gledate. Gledate li primjerice sliku široku dva metra i visoku 1,5 metar, sjednite na četiri metra od projekcijske površine.

Ako se ne želite gnjaviti s kabelima, potražite projektor koji nudi mogućnost povezivanja wi-fijem