TAJNE KODA

Što nam tek otkriveni iOS 11 može reći o iPhoneu 8?

07.06.2017 u 11:44

Bionic
Reading

Apple je nedavno omogućio developerima početak igranja s mobilnom platformom iOS 11 u beta izdanju, a već to je bilo dovoljno da entuzijasti izvuku pokoju informaciju i detalj o nadolazećim iPhone modelima

Na jesen bi tvrtka s logom nagrižene voćke trebala otkriti uobičajene nasljednike linije, iPhone 7s i 7s Plus, a informacije o premium modelu, iPhoneu 8, su u najmanju ruku proturječne. Što se može zaključiti na temelju softverskog dijela koji se priprema za jesen?

Kako je već bilo riječi, iOS 11 donosi Siri u pametnijem izdanju no ikad prije. Ono što definitivno treba očekivati od novih iPhonea jest da će biti svjesniji korisnikovog okružja te će na temelju toga pružati i odgovarajući sadržaj na dohvat prsta. Neovisno o tom je li riječ o čitanju vijesti ili snalaženju u prostoru i podsjetnicima za sastanke, iPhone nove generacije mogao bi barem mrvicu olakšati svakodnevicu.

S obzirom na podršku HEIF formata (koji osigurava istu razinu kvalitete slike uz manje zauzeća prostora) i udaljavanje od formata .jpeg, Apple možda sprema i povećanje megapikselaže kod novih mobitela. Jedno je jasno - u slučaju da se na to odluče, moći će računati i na novi format kako korisnici ne bi prebrzo napunili memoriju uređaja. 

Slično vrijedi i za video, s novim formatom koji također omogućuje dvostruko bolju kompresiju bez gubitka kvalitete. Sve ovo govori kako bi se u Appleu mogli odlučiti na još moćnije kamerice. 

Tomu u prilog ide i činjenica da je Apple po prvi puta na WWDC-u govorio i o proširenoj (i virtualnoj) stvarnosti. Na pozornici su demonstrirali tek AR preko iPada Pro 2, s novim moćnim procesorom. Očekuje se kako će se u tom smislu Apple okrenuti i novim pametnim telefonima, od kojih bi iPhone 8 trebao biti najmoćniji. 

Obrada informacija pri korištenju AR/VR mogućnosti iznimno je bitna, a čemu bi trebali pomoći novi, nikad snažniji procesorski i grafički čipovi. 

Glasine već neko vrijeme govore o tom da bi iPhone 8 mogao stići s nešto većom dijagonalom zaslona (uz smanjivanje okvira, čime bi se zadržale dimenzije). TechRadar prenosi kako zahvaljujući nadogradnji aplikacije Photos ima smisla i da će zaslon noviteta biti drugačiji.

'Jedna od značajki appa Photos je Memories, koja zna orijentaciju iPhonea te će prilagoditi reprodukciju uspravno ili položeno, ovisno o tom kako se postavi. Photos će dakle znati omjer stranica i prilagoditi prikaz tome, što sugerira da bi iPhone 8 mogao donijeti nešto potpuno novo u računicu - a iOS 11 je spreman na to.'

iOS 11 je u rukama developera tek par dana, što u praksi znači da će neke tajne koda tek biti otkrivene. Apple je ranije znao upakirati podatke o razlučivosti nadolazećih uređaja unutra, no tko zna - možda su ovaj put bili oprezniji. Više glasina i otkrića sasvim sigurno će se pojaviti do službene objave noviteta za kakvih tri do četiri mjeseca.