CES 2016.

Što možemo očekivati od najvećeg sajma potrošačke elektronike?

14.12.2015 u 06:53

Bionic
Reading

Do početka sajma 'Consumer Electronics Show 2016' ostalo je tek nekoliko tjedana - bit će održan od 6. do 9. siječnja u Las Vegasu. Što možemo očekivati od jedne od najvećih svjetskih tehnoloških manifestacija?

Autonomna vozila gotovo sigurno će biti jednom od glavnih tema kojima će se baviti 'CES'. Iz Nvidije su već najavili procesorsku tehnologiju iduće generacije koja će pogoniti računalni vid, ključni sastojak računalnih sustava u automobilima.

Tajanstvena tvrtka Faraday Future, za koju se priča kako je upletena u Appleov razvoj vozila, prikazat će koncept električnog automobila s kojim namjeravaju parirati Tesli.

Za robote i robotiku je predviđeno 71 posto više prostora nego prošle godine, što dovoljno govori koliki značaj organizatori namjeravaju posvetiti toj temi. Sudjelovat će 23 izlagača s tehnologijama koje mijenjaju načine na koje učimo, poslujemo, pratimo zdravstveno stanje i tako dalje. Među njima su Future Robot, Ozobot i Ninebot. Očekujte kako će veliku ulogu odigrati i dronovi.


Virtualna stvarnost već neko vrijeme hvata zalet, a tijekom 'CES-a' bi mogla zauzeti središnje mjesto na pozornici, pogotovo u svjetlu najava kako bi Oculus Rift trebao na tržište tijekom prvog tromjesječja iduće godine. Više od 40 izlagača čeka 77 posto veći prostor.

Mogli bi vidjeti što je novo s Oculusom VR, Virtuixom and Spherom, kao i hoće li Sony napokon predstaviti svoju konzolu. Nove uređaje pratit će i novi sadržaji, dok će tvrtke poput Samsunga sigurno demonstrirati mogućnosti uređaja iz svog portfelja.

Čini se izvjesnim kako će biti predstavljeni novi modeli pametnih telefona, iako ne treba očekivati ništa naročito značajno jer se najveći proizvođači čuvaju za 'Mobile World Congress' (najavljen za veljaču) ili sami organiziraju predstavljanja svojih perjanica.


S novitetima bi se mogli pojaviti LG (G Flex 3, možda), Huawei (vjerojatno Mate 8) i Sony (Xperia Z5 Ultra, moguće). Samsung vjerojatno neće predstaviti Galaxy S7, ali bi mogao Galaxy A9. Uz to, Intel, Nvidia, Samsung i Qualcomm mogli bi pokazati nove procesore.

Sajam u Las Vegasu mogao bi proći u znaku novih izdanja hibridnih računala, koja bi mogla biti veća od dosadašnjih.

Možda smo već zakoračili u post-PC eru, ali milijuni ljudi još uvijek koriste stolna i prijenosna računala, i ne pokazuju namjeru riješiti ih se tek tako. Lenovo bi trebao isporučiti sijaset novih proizvoda s Windows 10, a druženja s novinarima najavili su Asus, Panasonic i Samsung. Moći ćemo vidjeti nove modele sa zaslonima osjetljivim na dodir, 2-u-1 gadgete i uređaje s utorima USB Type-C.