RAČUNALA I ŠPIJUNAŽA

Što može poći po zlu? CIA također razvija chatbot

27.09.2023 u 15:45

Bionic
Reading

Američka objavještajna služba planira razviti i početi koristiti sustav za sažimanje podataka sličan ChatGPT-u

CIA i druge američke obavještajne agencije uskoro će imati AI chatbot sličan ChatGPT-u. Program, koji je u utorak otkrio Bloomberg, trenirat će na javno dostupnim podacima. Pružat će i izvore uz svoje odgovore kako bi agenti mogli potvrditi njihovu valjanost. Cilj je da američki špijuni lakše probiru kroz sve veće količine informacija, iako bi točna priroda onoga što čini 'javne podatke' mogla izazvati neka škakljiva pitanja o privatnosti.

'Prešli smo s novina i radija na novine i televiziju, na osnovni internet, na velike podatke, i to se samo nastavlja', rekao je Randy Nixon, CIA-in direktor Open Source Enterprisea u intervju za Bloomberg. Nixonov odjel 'uskoro' planira distribuirati AI alat američkim obavještajnim agencijama.

Nixon kaže da će alat agentima omogućiti pretragu informacija, postavljanje dodatnih pitanja i sažimanje velike količine podataka. 'U tom trenu možete prijeći na višu razinu i početi razgovarati i postavljati pitanja strojevima koji će vam dati odgovore, također uz izvore', rekao je. 'Naša zbirka može samo nastaviti rasti bez ikakvih ograničenja osim cijene', dodao je.

CIA nije navela koji AI alat (ako ga ima) koristi kao temelj za svoj chatbot. Kada alat bude dostupan, cijela obavještajna zajednica SAD-a (koju čini 18 agencija) imat će pristup. Međutim, zakonodavci i javnost ga neće moći koristiti.

Nixon je rekao da će alat slijediti američke zakone o privatnosti. Međutim, nije naveo kako će ga vlada zaštititi od curenja na internet ili korištenja informacija koje su tehnički 'javne'. Savezne agencije (uključujući Tajnu službu) i policijske snage uhvaćene su u zaobilaženju naloga i korištenju komercijalnih tržišta za kupnju gomile podataka. To uključuje lokacije telefona, koje vlada tehnički može opisati kao open-source.

'Razmjer toga koliko prikupljamo i na čemu prikupljamo astronomski je porastao tijekom posljednjih 80 i više godina, toliko da bi ovo moglo biti zastrašujuće i ponekad neupotrebljivo za naše potrošače', rekao je Nixon. On zamišlja alat koji omogućuje scenarij 'gdje vam strojevi serviraju prave informacije, onaj u kojem računalo može automatski sažeti i grupirati stvari zajedno.'

Na odluku američke vlade da krene naprijed s alatom mogla bi utjecati Kina koja je izjavila da želi nadmašiti svoje suparnike i do 2030. postati de facto svjetskim liderom u području umjetne inteligencije. SAD je poduzeo korake kako bi se suprotstavio utjecaju Kine dok ispituju domaće i ekonomske rizike umjetne inteligencije.

Prošle je godine Bidenova administracija pokrenula Nacrt zakona o pravima umjetne inteligencije, definirajući generativne vrijednosti umjetne inteligencije Bijele kuće. Također se založio za stvaranje okvira za upravljanja rizikom vezanim uz umjetnu inteligenciju te uložio 140 milijuna dolara u stvaranje novih istraživačkih instituta za AI i strojno učenje. U srpnju se predsjednik Biden sastao s čelnicima AI tvrtki, koji su pristali na (neobvezujuće) izjave da će svoje proizvode razvijati etički, zaključuje Engadget.