RECIKLAža je itekako vrijedna

SpaceX polovnom raketom do povijesnog uspjeha

31.03.2017 u 12:20

Bionic
Reading

Misija tvrtke SpaceX, u kojoj je ranije korišteni prvi stupanj rakete Falcon 9 imao priliku ponovno se vinuti u nebo i pomoći u lansiranju geostacionarnog komunikacijskog satelita SES-10, bila je uspješna. Riječ je o značajnom koraku za istraživanje svemira općenito, objašnjava Elon Musk

Prvi stupanj rakete njezin je najskuplji dio te je upravo zbog toga Elon Musk, osnivač tvrtke SpaceX, odlučio promijeniti stvari te pronaći način za ponovno iskorištavanje. Većina drugih raketa napravljena je tako da izgori kroz atmosferu, a tako se gube milijuni dolara. SpaceX je sinoć nakon nekoliko godina iskustva i lansiranja dokazao kako je moguće ne samo vratiti prvi stupanj sigurno na Zemlju, već ga ponovno iskoristiti za novo lansiranje. To znači da bi se troškovi lansiranja mogli smanjiti za barem tridesetak posto.

Falcon 9, koji se u petak iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu vinuo u nebo, to je izveo zahvaljujući prvom stupnju koji je prošle godine izveo sličnu misiju (lansiranje satelita). Elon Musk vjeruje kako je sljedeći bitan korak iskorištavanje prvog stupnja unutar 24 sata od prethodnog lansiranja, što se do danas činilo nezamislivim:

Polovni prvi stupanj rakete Falcon 9 sve je opet izveo savršeno - od samog lansiranja pa sve do slijetanja na automatiziranu morsku platformu na Atlantiku. SpaceX je već ranije dokazao kako mogu izvesti besprijekorna slijetanja, usprkos početnim poteškoćama, potpuno normalnim za razvoj. 

SpaceX je ove godine već izveo četiri uspješne misije, a premda su u 2015. i 2016. imali nevolja (eksplozije nakon lansiranja i na samoj platformi), sa svakim od problema tvrtka je samo dodatno osnažila svoju prisutnost i pomaknula granice sigurnosti za istraživanje svemira. 

To nije sve. SpaceX ovaj put nije vratio tek prvi stupanj rakete na Zemlju, već i vrh rakete vrijedan šest milijuna dolara koji je štitio satelit pri lansiranju. Dvije polovine na Zemlju su vraćene korištenjem minijaturnih potisnika i padobrana, a Musk ih je opisao kao male letjelice. 

Lansiranje misije SES-10 Autor: SpaceX