PROCURILA INOVACIJA

Što će to Samsung uvesti umjesto 'zubića'? Pogledajte opcije

25.10.2018 u 12:14

Bionic
Reading

Južnokorejska korporacija navodno je pokazala tehnologiju koja bi omogućila izradu smartfona bez zubića i obruba na zaslonu

Trenutno zasloni od ruba do ruba na pametnim telefonima moraju imati mali komad crne površine u kojoj su smješteni prednja kamera i razni senzori. Ta površina nazvana je notch, odnosno kod nas - zubić.

Tviteraš @IceUniverse, poznat po tome što je dosad objavio fotografije i informacije o više uređaja prije njihove službene premijere, tvitnuo je sliku iz, navodno, Samsungove prezentacije poslovnim klijentima u kojoj se spominje tehnologija UPS (Under Panel Sensor, senzor ispod panela).

Ta bi tehnologija, čini se, mogla sakriti senzore ispod panela zaslona. No, nema naznaka kako bi isto mogla učiniti i s prednjom kamerom. Spominje se Face ID, za što nije nužno imati prednju kameru jer posao prepoznavanja mogu obaviti i infracrveni senzori, između ostalog.

  • +21
Samsung Galaxy Note 9 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Ne uspiju li u Samsungu smjestiti prednju kameru ispod zaslona, njihovi pametni telefoni vjerojatno će i dalje morati imati zubić ili obrub. Eventualno bi mogli posegnuti za drukčijim rješenjima, poput primjerice skočne kamere kakvu ima Vivo Nex ili Oppo Find X.

MOBILNI TELEFONI

Što izabrati? Usporedili smo Huawei Mate 20, iPhone XS i Samsung Galaxy S9

Pogledaj galeriju

Zasad nije jasno hoće li tehnologija UPS biti ugrađena u Samsungove pametne telefone i, ako će biti, kad to možemo očekivati. Postoje naznake kako bi ju mogli vidjeti već u top modelu Galaxy S10, najavljenom za početak iduće godine, koji bi mogao donijeti vrlo značajne promjene u dizajnu, kako je nedavno najavio Samsungov direktor za mobitele DJ Koh.

Za taj se uređaj nagađa kako bi mogao doći s nekoliko značajki prikazanih na slajdu kojeg je objavio @IceUniverse, poput čitača otiska prsta ugrađenog u zaslon, ali i zvučnika ugrađenog u zaslon koji bi koristio vibracije za prijenos zvuka. No, slajd ne spominje izravno Galaxy S10, pa se može samo nagađati hoće li novi top model doista dobiti te značajke, piše Business Insider. Stoga sve navedeno uzmite sa zrnom soli.